Yaklaşık 2 bin çeşit tasarımı bulunan Ümit Çağlar, su kabağının yeterince önemsenmediğinden yakındı. Alanya Kalesi'nin bulunduğu yarımadadaki Tophane Mahallesi'nde 'Su Kabağı Evi' adını verdiği tarihi evde su kabağı tasarımı yapan Ümit Çağlar, bugüne kadar yaptığı hediyelik eşyalarla yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. 9 yaşında su kabağı yetiştirerek başladığı mesleğini ısrarla sürdürmekte kararlı olan Çağlar, 39 yılda gece lambasından bibloya, kabak kemane çalgısından nargileye kadar yaklaşık 2 bin çeşit ürün ortaya çıkardı.
TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ
Alanya ve çevresinin tanıtımı için su kabağının önemli olduğuna inanan Çağlar, su kabağının yeterince önemsenmediğine ve tanıtım malzemesi olarak kullanılmadığını söyledi. Su kabağının sadece bir süs eşyası olmadığını, günlük yaşantıda da kullanılabileceğini belirten Çağlar, "Teknoloji gelişmeden önce bu nesne su taşımak için, suyu serin muhafaza etmek için kullanılmış. Geçmişte her türlü mutfak ürününü saklamak için kullanılan bir nesneydi. Günümüzde ise teknolojiye yenik düştü. Artık her türlü ürün cam, metal ve plastik materyallerle muhafaza ediliyor" dedi.
TANITIMDA KULLANILMALI
Tasarımlarıyla hem su kabağını en iyi şekilde sunmanın mücadelesini verdiğini, hem de bölgenin tanıtımı için bir materyal olması için çalıştığını kaydeden Çağlar, "Alanya'nın su kabağı yetiştirilebilen en güzel yerlerden biri olduğunu düşünüyorum. Ancak yeterince önemsenmediği kanısındayım. Birçok kurumla çok güzel bir projeye imza atılabilir. Yapmacık materyaller yerine doğadan gelen bu nesneyle etkili tanıtımlar yapılabilir. Bunun için su kabağı tohumları veya fideleri dağıtılarak insanlar teşvik edilebilir. Sağlam ve programlı bir şekilde üretildiği takdirde bu nesne birçok kurum ve kuruluşun tanıtımına malzeme olacaktır. Su kabağı el sanatlarını en sağlıklı bir şekilde 7'den 70'e insanlara sunmalıyız" diye konuştu.