Nöroloji Uzmanı Dr.Melih Vural, tansiyon problemi olan kişilerin kendilerini zorlayacak aktiviteler ile sauna ve buhar odası gibi sıcaklığın 80-85 derece olduğu ortamlarda uzun süre bulunmamaları gerektiğini söyledi. Genellikle kanamayı tetikleyen unsurlar arasında, başa alınan darbeler, stresli gergin ortamlar, beyin tümörleri, bazı kan hastalıkları, enfeksiyonlar, beyin kan damarlarındaki anormallik ve vücutta oluşan değişik komplikasyonlar olarak sıralandığını belirten Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr.Melih Vural, “Hipertansiyon beyin kanamasına neden olan en önemli sağlık sorunudur” dedi.
SAUNA VE BUHAR ODASI RİSKLİ
Kişiler tansiyon problemi olmasa dahi belirli aralıklarla tansiyonlarını ölçtürmeleri gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr.Melih Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Tansiyon problemi olan kişiler doktorlarının uyarılarını dikkate almalı, kendilerini zorlayacak aktivitelerden kaçınmalıdır. Özellikle bu kişiler sauna, buhar odası gibi sıcaklığın 80-85 derece olduğu ortamlarda uzun süre bulunmamalıdır. Aşırı sıcak ortam kişinin kan basıncının yükselmesi ya da düşmesi sonucu rahatsızlanmasına neden olabilir. Tansiyon problemi olmayan kişilerin dahi bu ortamlarda 15 dakikadan fazla kalması önerilmez." Spor ve fiziksel aktiviteler sırasında kan basıncında yükselme görüldüğünü anlatan Vural, şunları söyledi: "Özellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerin fiziksel aktivite gerektiren sporları yapmaya başlamadan önce uzman görüşü almaları oluşabilecek sakatlıkları ve hayatı tehdit edebilecek sağlık sorunlarını azaltacaktır. Bu kişiler spor aktivitelerinde bulunmadan önce mutlaka check-up'tan geçmeli, tansiyon, kalp ve solunum sistemleri kontrol edilmelidir.”
TANI YÖNTEMİ
Beyin kanamalarında tanının günümüzde çok daha kolay konulabildiğine dikkat çeken Dr. Melih Vural, sözlerine şöyle devam etti: “İlk etapta muayenesi yapılan hastaya beyin tomografisi çekilir. Daha sonra hastanın beyin kanamasının altta yatan nedenine yönelik gerekirse beyin MR’ı, beyin MR anjiyografi, kontrastlıanjiografi olmak üzere çeşitli tetkikler de yapılabilir.”
ACİL VE RİSKLİ DURUMLARDAN BİRİ
Beyin kanamasının tıbbın en acil ve riskli durumlarından birisi olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr.Melih Vural, sözlerini şöyle tamamladı: “Kısa sürede ölüm veya kalıcı sakatlıklara yol açabilen bu tablo, bazen acil ameliyat gerektirebilir. Ancak, her beyin kanamasının mutlaka acilen ameliyat edilmesi söz konusu değildir. Cerrahi tedavinin zamanı ve yöntemi kanamanın yeri, miktarı ve nedenine göre değişebilir.”