"ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ GELECEĞİN FLASH MESLEĞİ"

3 Nisan 2014 Perşembe  14:27

Antalya Ticaret Borsası Gençlik Grubu'nun düzenlediği Kariyer Günleri'nin konuğu Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı oldu. Akdeniz Üniversitesi'nden Ziraat Fakültesi başta olmak üzere bir çok fakülteden öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen Kariyer Günleri'ne Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ruhi Apagot ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen de katıldı. Kamu ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelerek başarı hikayelerini anlattığı Kariyer Günleri'nde kendi hikayesini öğrencilerle paylaşan ve soruları yanıtlayan Ahmet Dallı, 16 yaşında veteriner sağlık teknisyeni olarak çalışmaya başladığı Bakanlık'ta 30 yaşında ilçe müdürlüğü, 35 yaşında da il müdürlüğüne atanarak Türkiye’nin en geç il müdürü olduğunu bildirdi.
 
GELECEĞİN FLASH MESLEĞİ
Gıda ve enerjini stratejik sektörler olduğunu belirten Dallı, “Gıda enerjiden çok daha önemlidir. Çünkü enerjiyi üretmek için insanların beslenmeye ihtiyacı var. O nedenle dünyanın en stratejik sektörü tarımdır. İnsan nüfusu artıyor. Tarım alanları daralıyor, gıdaya talep artıyor. Veteriner hekimlik, ziraat ve gıda mühendislikleri geleceğin flash mesleklerinden. Genç meslektaşlarımızın bunu fark etmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
ANTALYA'DA İŞSİZ KALMAZSINIZ
Ziraat mühendislerinin sorundan korkan değil sorunu çözen, donanımlı, birikimli insanlar olması gerektiğine işaret eden Dallı, "Sektörün nerde olduğunu bilen ve nereye gitmesi gerektiğini değerlendirebilen, araştıran, çözüme odaklı çalışan olmalısınız. En az bir dil bilmeli, dünyada bu işler nasıl yürütülüyor bunu görmeli, takip etmelisiniz. Yan dallar konusunda da kendimizi zenginleştirmeliyiz. Mesleği sevmemiz lazım. Bu mesleğin geleceği var. Kesinlikle işsiz kalacağız kaygısını taşımayın. Ben bir mühendisim her konuyu incelersem öğrenirim diyebilmeliyiz. Bunlar gayret çalışma ve emekle olur” diye konuştu. Dallı, Antalya gibi tarım kentinden ziraat mühendisinin iş bulamama gibi durumunun söz konusu olamayacağını belirterek, özel sektörün kendine artı değer kazandıran kişileri tercih ettiğine dikkat çekti.
 
ANTALYA TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ
Öğrencilere, Antalya’nın tarımdaki yeri, önemi ve potansiyeli hakkında bilgi veren Dallı, 8 milyar liralık tarımsal üretimiyle Antalya'nın Türkiye’nin lokomotifi olduğunu ifade etti. Dallı, ""Türkiye’nin tarım ihracatının yüzde 22’sini Antalya’dan yapıyoruz. Antalya’nın tarım ihracatı 550 milyon dolar. 3 milyon 646 bin dekar tarım arazimiz var.  240 bin dekar örtüaltı alanına sahibiz. Bu, Türkiye’nin yüzde 40’ına tekabül etmekte. Ana ürünler biber, domates, patlıcan. Birçok üründe Türkiye üretiminin önemli miktarlarını karşılamaktayız. Türkiye avakoda üretiminin yüzde 80’i ilimizde gerçekleşmekte. Nar, elma, zeytinde de önemli üretici konumundayız” bilgilerini paylaştı.
 
TARIM EKONOMİK MODEL OLARAK GÖRÜLMELİ
Dallı, tarımın ekonomik model olarak görülmesi gerektiğini aksi halde tarımdan para kazanılamayacağını belirterek, "Bunu çiftçimize anlatmak durumundayız. Üreticilerin gelir gider hesabı yapmadan üretim yapıyor" dedi.
 
ÖĞRENCİLERE SERTİFİKA
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, her hafta bir araya gelen ATB Gençlik Grubu'nun tarım ve kentle ilgili projeler ürettiğini kaydetti. Çandır, öğrencilerin ufkunu açan bir toplantı olduğunu belirterek, Dallı'ya katılımı nedeniyle teşekkür etti. Ali Çandır, Ahmet Dallı, Mahmut Ruhi Alpagot ve Mehmet Şen daha sonra Tarımsal Uygulamalı Mesleki Eğitim Merkezi’nde (TUMEM) düzenlenen "İlaç Kalıntısı ve Entegre Mücadele" eğitiminde başarı gösteren öğrencilere sertifikalarını verdi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/-ZIRAAT-MUHENDISLIGI-GELECEGIN-FLASH-MESLEGI-/82606