'LETS DO IT AKDENIZ'E ÜNLÜLER DESTEK VERDİ

5 Mayıs 2014 Pazartesi  09:48

Estonya'da 2008'de, 5 saat içinde 50 bin gönüllünün 10 bin ton atık toplayarak başlattığı Let's Do It (Haydi Yapalım) hareketi bünyesinde, Akdeniz için oluşturulan 'Let's Do It Akdeniz', gönüllülere 10 Mayıs'ta, 22 ülkeyle birlikte Türkiye'de örgütlü olduğu Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde kıyı ve dip temizliği çağrısında bulundu.

SANATÇILAR, SİYASETÇİLER, YAZARLAR EL ELE

Akdeniz'in temizlenmesi için koordinasyon ekipleri oluşturan ve gönüllü katılım bekleyen 'Let's Do It Akdeniz'in bu uluslararası girişimine Türkiye'den tanınmış sanatçı, siyasetçi, gazeteciler de Twitter hesapları üzerinden tweet çağrıda bulundu. Akdeniz'in temizlenmesi hareketine destek verenler arasında şu isimler yer alıyor:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, eski Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, Sinema ve televizyon dünyasından tanınan Tuba Ünsal, Serra Yılmaz, Burcu Kara, Altan Gördüm, Aslıhan Gürbüz, Cemil Şahin, Kerem Kupacı, Yunus Günçe, Hatice Şendil, Cemil Şahin, Sumru Yavrucuk, Ferit Aktuğ ve yönetmen Ferzan Özpetek. 

Gazeteciler Ayşe Arman ve Tuluhan Tekelioğlu, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, yazar Can Gürses, karikatürist Serkan Altuniğne, işadamı Tarhan Telli, modacı Buse Terim ve Hakan Akkaya, müzik dünyasından Birsen Tezer, Demet Sağıroğlu, Atilla Özdemiroğlu, Şehrazat, Atilla Taş, yazar yönetmen Gani Müjde, yapımcı Armağan Çağlayan.

AKDENİZ TEHLİKEDE 

Let's Do It Akdeniz basın sözcüsü Beysu İnal, BM Çevre Programı- Akdeniz Eylem Planı (UNEP-MAP) tarafından hazırlanan Akdeniz Deniz ve Kıyı Durum Raporu'nda, Akdeniz'in barındırdığı ve yüzde 30'u sadece kendine özgü türler ile biyolojik çeşitliliğin tehlike altında bulunduğunu belirtti. Raporda, şu konulara dikkat çekildi: 

"İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklığın artması istilacı türleri de artırıyor. Bunların bazıları önemli balıkçılık kaynağı olarak değerlendirilirken, bazıları da ekosistemi risk altına sokuyor. Aşırı balıkçılık, tesadüfi avlanma veya yan avlar, deniz dibi yapısını bozan dip trolü ve diğer yöntemler ekolojik süreçleri ve ekosistem hizmetlerini etkileyerek Akdeniz üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Ayrıca kıyı yerleşimlerinin yüzde 37'sinde kanalizasyon arıtılmadan denize deşarj ediliyor, atık su arıtım tesislerinin yüzde 18'i ise yetersiz. Ayrıca dünya deniz trafiğinin yüzde 15'i Akdeniz'de gerçekleşiyor ve kazalardan kaynaklı petrol kirliliği artıyor.
 
 



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/-LETS-DO-IT-AKDENIZ-E-UNLULER-DESTEK-VERDI/83304