Finike İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ersan Çetiner, kalın bağırsak kanser tarama programının ilçedeki tüm aile merkezlerinde sürdürüldüğünü kaydetti. Kanser taramasıyla erken teşhis konularak, yaşam süresinin uzatılmasının hedeflendiğini belirten Çetiner, Finike Toplum Sağlığı Merkezine bağlı 14 Aile Hekimliği Birimi'nde, 50-70 yaş arasındaki nüfus kitlesine ücretsiz kanser taraması yapıldığını ifade etti.
AKTİF KATILIM ÖNEMLİ
Halkın duyarlılığı ve aktif katılımının kanserde erken teşhis ve hayat kurtarmadaki başarıyı artıracağını vurgulayan Dr. Çetiner, "Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı kanserle mücadele konusunda iş birliğine davet ediyor, taramalara aktif olarak katılmalarını bekliyoruz. Sonuçları değerlendiren aile hekimimiz, gerekli görmesi halinde ileri tetkik için bir üst basamak sağlık kuruluşuna yönlendirecektir" dedi.
170 BİN KİŞİYE TEŞHİS
Kanserin, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklardan sonra ikinci sırada geldiğini kaydeden Dr. Çetiner, "Ülkemizde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir" diye konuştu.
KADINLARDA DAHA FAZLA
Dünya çapında her yıl yaklaşık 1 milyon kalın bağırsak kanseri tanısı konulduğunu, 500 bin hastanın bu nedenle hayatını kaybettiğine işaret eden Dr. Çetiner, "Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın 2007-2008 yıllarında 12 ildeki kanser kayıt merkezi verilerine göre, kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı açısından tüm kanserler içinde yüzde 7,8 ile kadınlarda üçüncü, yüzde 7,5 ile erkeklerde dördüncü sırada yer almaktadır" dedi.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
kalın bağırsak tümörlerinin yavaş büyüdüğünü, bulgu verir hale geldiklerinde genellikle hastalığın ileri evreye ulaştığını belirten Çetiner, şöyle dedi:
"Kalın bağırsak kanser tanısı, hastaların sadece yüzde 40'ında erken evrede konulmaktadır. Bu nedenle toplumu bilgilendirmek ve tarama programları uygulamak gereklidir. Başarılı bir tarama programı için hekimlerin bu konudaki farkındalığı, riski belirlemesi, kılavuzlara uygun öneriler yapması, erken tanı koyması, en kısa sürede tedaviye yönlendirmesi yaşam süresini uzatmaktadır"