PEYNİRDE SÜT BELİRSİZLİĞİ

29 Mayıs 2014 Perşembe  10:12

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketiminin özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığını vurguladı. Süt ve süt ürünlerinin hem protein, karbonhidrat ve yağ gibi ana besin öğeleri hem de çeşitli mineraller ve vitaminler açısından çok zengin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şık, sağlık açısından her insanın günde ortalama iki su bardağı süt içmesi ya da iki porsiyon süt ürünleri tüketmesini önerdi.

KEÇİ PEYNİRİ TALEBİ ARTTI

Son yıllarda keçi sütüne ve bu sütten yapılmış peynirlere olan talebin arttığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şık, piyasada hem koyun ya da keçi sütünden hem de keçi, koyun ve inek sütlerinin karışımından elde edilmiş peynirler satıldığını söyledi. Safi koyun ya da keçi peynirinin üretiminin az olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şık, genellikle koyun ve keçi peynirlerinin belirli oranda inek sütü karıştırılarak imal edildiğini belirtti. 

FİYAT FARKI İKİ KATI

İnek sütünden elde edilen bir peynir ile koyun veya keçi sütünden veya bunların karışımından elde edilen peynir fiyatları arasında en az iki katı fark olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, şöyle konuştu:

"Buradaki temel mesele bu konunun haksız kazanç sağlamaya çok elverişli olması. Üretilen peynirlerin içinde ne kadar keçi sütü ve ne kadar inek sütü var bilmiyoruz. Örneğin içeriğinde yüzde 50 keçi ve yüzde 50 inek sütü kullanılarak imal edildiği belirtilen bir peynirin gerçekten öyle olup olmadığını bilmiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bu konuda bir denetim yaptığını sanmıyorum. Bu konu istismara çok açık ve bu nedenle bir piyasa araştırması yapılarak konunun netliğe kavuşması gerektiğini düşünüyoruz."

2013'TE 18 MİLYON SÜT TÜKETTİK

Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013 yılında toplam süt üretiminin 18 milyon ton civarında olduğunu kaydetti. Üretilen sütün sadece yüzde 40'ının ticari işletmeler tarafından kullanıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Şık, yüzde 60'lık kısmın hane içi tüketim ve sokak sütü olarak satıldığını söyledi. Üretilen sütün tamamının ticari işletmelerde işlenemediğini aktaran Şık, sokakta satılan sütün ucuz olması nedeniyle tercih edildiğini, herkesin çiğ süt talep etme hakkı olduğunu ve bunun da karşılanması gerektiğini dile getirdi.

ÇİĞ SÜT SATIŞI

Sokakta veya pazarda süt satışına yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirten ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na çağrı yapan Yrd. Doç. Dr. Şık, "Bu konuda temel hijyen eğitimi almış kişilere, süt toplama ve soğuk taşıma işini uygun ölçütlerde yapmaları kaydıyla çiğ süt satışı için izin verilebilir. Böylece hem insanların talepleri karşılanabilir, belirli kişiler bu konunun sorumlusu olur ve hem de satış koşulları izlenebilir ve halk sağlığı açısından denetlenebilir bir hal alır" diye konuştu.
 



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/PEYNIRDE-SUT-BELIRSIZLIGI/83917