ÇHD Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz, 19 Temmuz 2012 tarihinde Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda siyasi mahkumlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hazırladıkları raporu, Antalya Barosu'nda düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Rapor, Gürgöz ve ÇHD Antalya Yönetim Kurulu üyelerinin cezaevinde siyasi mahkumlara kötü muamele yapıldığı şikayetleri üzerine oluşturulan 3 kişilik gözlem heyetinin yerinde yaptığı incelemeye dayandı. Gerekli izinlerini alınmasının ardından 28 Haziran 2012'de gerçekleşen cezaevi ziyaretinde ÇHD'li avukatlar, 20 mahkumla görüştü ve ardından 11 sayfalık rapor hazırladı.
ASKERİ DÜZEN SAYIMA İTİRAZ
Raporda cezaevinin fiziki, gözlem ve sınıflandırma koşulları, sayım, cezaevi yönetimine erişim, tutuklu ve hükümlülerin cezaevi görevlileri ve dış dünya ile ilişkileri, sosyal etkinlikler ve sağlık hizmetlerine erişim gibi konular incelendi. Hazırlanan raporda askeri kurallar dayatılarak sayım alma uygulamasına ve cezaevi personeliyle tutuklu ve hükümlülerin arasında gereksiz gerilimler doğmasına neden olan uygulamalara son verilmesi gerektiği belirtildi.
SAVCILIĞA GÖNDERDİ
'İşkence var, işkencecileri durdurun' başlığını taşıyan rapor, Adalet Bakanlığı ve Antalya Cumhuriyet Savcılığı'yla da paylaşıldı. ÇHD'nin bu cezaevi raporu sonrası Şube Başkanı Nusret Gürgöz'e dava açıldı.
Cezaevinde infaz koruma memuru olan Aydın Akdemir'in şikayetiyle başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Süleyman Durmaz, Gürgöz'ün Türk Ceza Kanunu'nun 'Adliyeye Karşı Suçlar' başlığı altında iftira suçunun düzenlendiği 267'nci maddesi uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
Avukat Gürgöz, 'yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat etmek' ile suçlandı.
KANUN İNSAN ONURUNUN ÜZERİNDE
Savcı iddianamesinde tutuklu ve hükümlülerin sayım sırasında ayağa kaldırılıp sıraya geçirilmelerinin insan onuruna ve insan haklarına aykırı olduğunu beyan etse de, ÇHD raporu ardından başlatılan soruşturmada konuyla ilgili sayım işleminin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olduğu ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Nusret Gürgöz hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Pazartesi günü 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davada ÇHD Antalya Şube Başkanı Gürgöz'ü, 20'nin üzerinde avukat savunacak.