TÜRKİYE'NİN İLK DEVE YÖNETMELİĞİ

4 Haziran 2014 Çarşamba  15:42

Alanya'da turistlere kısa mesafeli deve turları yaptıran deve sahipleri için 15 maddelik yönetmelik çıkarıldı. Amaç, kapsam, tanımlar, yasal dayanak, deve çalışma izin belgesi, izin belgesi başvuru belgeleri, istasyonlar, çalışma esasları, ücret, denetim ve caza işlemi, yasaklar, devecilerin eğitimi, hüküm bulunmayan hallerde yapılacak düzenlemeler, yürürlük ve yürütme konularından oluşan 15 maddelik yönetmelik, Alanya Belediye Meclisi tarafından onaylandı. 

HER DEVENİN NUMARASI OLACAK

Yürürlüğe giren 'Deve Yönetmeliği'ne göre her devenin bir numarası olacak. Deveciler, develerini çalıştırabilmek için belediyeden her yıl 'çalışma izin belgesi' alacak. Bu belge 1 yıl geçerli olacak. Vize yaptırmayan deveci, 1 yıl çalışamayacak. Deveciler, belediyenin belirlediği istasyonlarda çalışabilmek için seminerlere katılacak ve seminer katılım belgesi alacak. Deveciler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden işletme tescil belgesi alacak. 

DEVECİ RUHSAT ALACAK 

Yönetmeliğe göre develerin istasyon dışına çıkmasına izin verilmeyecek. Deveciler, istasyonlarda develerin su ihtiyacını karşılamak için en az 50 litre temiz su bulunduracak. Deve istasyonunda gölgelik olacak. 

Develerin bağlanacağı yerin zemini beton ve asfalt benzeri sert zemin olmayacak. İstasyonun her zaman temiz tutulmasından deve sahibi sorumlu olacak. Deve sahipleri çalışırken Alanya'nın yöresel kıyafetlerini giyecek. 

Deveci, hayvan refahına ve hayvan haklarına uygun davranacak. Deveci, develerin yaratacağı her türlü kirliliği temizlemekle zorunlu olacak. Deve istasyonlarında müzik sistemi bulundurulmayacak. 

REFLEKTÖR BULUNACAK

Develerin baş ve kuyruk bölümlerinde, trafik kuralları doğrultusunda reflektör bulunacak. Devenin satılması veya devredilmesi halinde 'İşletme Tescil Belgesi' de yenilenecek. 

Deve semeri olan havut üzerine Türk bayrağı koymak isteyen deveci ilgili mevzuata uyacak. Havut, keçi kılından dokunmuş çuldan yapılmış olacak. Üzeri koyun yününden dokunmuş renkli keçeyle kaplı olacak. Fiyat tarifesi havut üzerinde bulundurulacak ve develer kuduz hastalığına karşı her yıl aşılanacak. 

DEVECİLERE SİGARA YASAĞI 

Deveciler, Belediye Encümeni'nin belirleyeceği istasyon ve zaman tarifesi dışında çalışamayacak. Devecilerin çalışma saatleri içerisinde alkol ve sigara kullanmaları, deve güreştirmeleri, izinsiz logo ve reklam kullanmaları da yasak. Develer ağustos ve temmuz aylarında 12.00 ile 14.00 saatleri arasında gölge alanlarda istirahat ettirilecek ve çalıştırılmayacak.

KURALLARA UYULACAK

Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel, önceki yıllarda turistlerden fazla ücret alınması, rahatsız edilmesi ve görüntü kirliliği oluştuğu yönündeki şikayetler üzerine bu yönetmeliği hazırladıklarını söyledi. 

Deveciliğin bu yönetmelikle artık bir işletme olduğunu kaydeden Başkan Yücel, "Turistlerin rahatsız edilmemesi için 2008 yılında alınan kararla plajlarda deve çalıştırılması yasaklanmıştı. Şehrin bazı noktalarında deve turuna izin veriliyordu. Bu düzenlemeyle birlikte tıpkı bir taksi durağı gibi deve durakları olacak ve kurallara uyulması sağlanacak" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/TURKIYE-NIN-ILK-DEVE-YONETMELIGI/84036