​ELEKTRONİK OYLAMAYA İTİRAZ EDİLDİ

19 Haziran 2014 Perşembe  16:06

Antalya'da, kamuoyunda 'Bütünşehir Yasası' olarak bilinen ve uygulama sonucunda Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanının tüm ilçelerini de içine alarak il sınırıyla örtüşmesiyle Büyükşehir Meclisi 103 kişiye çıktı. Büyükşehir Belediyesi'nde daha önce meclis salonu olarak kullanılan tiyatro salonu yeni meclisi almayınca Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nün toplantı salonu yeni meclis için düzenlendi. Yeni mecliste hayata geçirilen ilk uygulamalardan biri elektronik oylama sistemi oldu. Daha önce el kaldırılarak yapılan oylama terk edildi ve meclis üyelerinin, kumandada rakamlara kodlu olan kabul, ret ve çekimser olarak oy kullanması istendi. 

 Uygulama ilk olarak Nisan ayında toplanan ilk belediye meclisinde denendi. İlk deneme çok başarılı olamadı. Meclis üyeleri sistemi kullanmakta zorlandı, fakat kriz, grupların kimin ne oyu kullandığı bilememesinden yaşandı. Kritik her oylama sonunda grup başkanları Meclis Başkanlık Divanı'nın oylama dökümlerini istemeye başladı. 

 Kritik maddelerin oylandığı Haziran ayı meclisinde ise elektronik oy kullanma sistemine ilk resmi itiraz geldi. Antalya'da Süleymancılar Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Arapsuyu Talebe Yurdu'nun ek bina inşaatına ilişkin imar planlarına yönelik itirazların görüşüldüğü 19'uncu gündem maddesinde oylama başa baş bitti. 53 kişilik Ak Parti grubundan 45 üye itirazların kabul edilerek inşaatın durdurulması yönünde oy kullandı. 50 kişilik muhalefet bloğundan ise 44 oy itirazların reddi yönünde çıktı.

 'EMİNİM OY KULLANDIM'

 Oylama sonuçlarına iki CHP'li Belediye Meclis üyesinden itiraz geldi. Erkan Demirci, sırf 19'uncu gündem maddesinde oy kullanmak için o gün meclise katıldığını söyledi. Gündemin görüşülmesi sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in oylamanın başlangıç ve bitişini sözlü ilan ettiğini kaydeden Demirci, "Bu noktadan bir polemiğe girmek istemiyorum ama ben sayın Türel tarafından belirlenen süreler içinde oyumu 'ret' olarak kullandım. Hatta sisteme geçmeyebiliyor gibi bir endişeyle 2- 3 sefer tuşa bastım" diye konuştu. Demirci, olayın teknik bir aksaklıktan kaynaklandığını düşünmek istediğini belirterek, konuyla ilgili Meclis Başkanlığı'na itirazda bulunduklarını söyledi.

 'İTİRAZ ETTİK'

 Oyunun geçerli sayılmadığını iddia eden bir diğer isim CHP'li Erdal Ramazan Altaca ise elektronik oylama sistemi uygulamaya geçtiği günden itibaren sıkıntılı olduğunu savundu. 19'uncu maddenin görüşülmesi sırasında, diğer gündem oylamalarından farklı olarak meclis üyelerinin oy kullanıp kullanmadığının takibi için duvara yansıtılan isimlerin çok kısa süre açık kaldığını ve sonuçların yansıtıldığını savunan Altaca, "Çok iyi biliyorum ben oyumu 'ret' olarak kullandım. Ama sistemde oy kullanmamış görünüyoruz. İtirazımı yaptık, sanırım Ağustos meclisinde konuyu değerlendiririz" dedi.

 SORUNLARINI MECLİS ÜZERİNDEN ÇÖZMESİNLER

 Konuyla ilgili CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya ise yazılı açıklamada, söz konusu oylamanın üzerine şaibe ve gölge bulunduğunu savunarak, oylamanın yenilenmesini ya da sonucun düzeltilmesini istedi. Bu yapılmadığı takdirde Ak Parti'nin, kendi problemleri yüzünden bilerek meclisi hatalı bir uygulamanın içinde soktuğunun tescilleneceğini ve meclisin bu haliyle tarihe geçeceğini savunan Başkaya, "Biz elektronik sistemden kaynaklanan bir arıza, hata olduğu kanaatindeyiz ve bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz" dedi. Başkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'in aksi bir tutum içine girmesi durumunda hukuksal olarak haklarını arayacaklarını söyledi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/8203-ELEKTRONIK-OYLAMAYA-ITIRAZ-EDILDI/84317