"SON LİKYALI"DAN SANAT ESERLERİ

12 Temmuz 2014 Cumartesi  11:15

Elmalı'da oturan Hamdi Toşur, el sanatlarına olan ilgisinden dolayı ilden ile dolaştı. Kendi kişisel çablarıyla Safranbolu'da bakıra şekil vermeyi öğrenen Toşur, yaptığı bakır rölyeflerle herkesi hayran bırakıyor. Bununla yetinmeyen Hamdi Toşur, Antakya'da antik sikke yapmayı, Sakarya'da taş ve mermere şekil vererek heykel yapmayı öğrendi. Antalya'da ise kile şekil vermeyi öğrenen Toşur, kilden yaptığı heykel ve çeşitli firgürlerle dikkati çekiyor. 

ATÖLYE AÇTI

El sanatlara olan tutkusunu geliştiren ve  Elmalı'da atölye açan Toşur, tüm çalışmalarını Likya teması üzerine yapıyor. Bakır rölyef, kil, taş ve mermer heykellerin yanı sıra imitasyon Likya eserleri, antik paralar, Elmalı sikkeleri, gözyaşı şişeleri, antik takılar, antik mozaikler, antik savaşçı zırhları yapan Toşur, son dönemde ise bakırdan Atatürk, Yunus Emre, Mevlana, Karacoğlan ve ve halk düşünürlerinin rölyeflerini de yaptı.

HER ESERDEN BİR TANE

Hamdi Toşur, her eserden birer tane yapıyor. Aynı eserden ikincisini yapmayan Toşur, yaptığı imitasyon eserlerin aslı gibi dolandırıcılar tarafından pazarlanmaması için bu yola başvuruyor. Yaptığı eserlerin büyük çoğunluğunu internet üzerinden yurtdışına pazarlayan Toşur, Türkiye'de ise sadece müzelere imitasyon eserler yapıyor. Toşur, bu alanda Türkiye'de yetişmiş üç sanatçıdan biri. 

YURT DIŞINA SATIYOR

Yaptığı işi antik imitasyon tasarımı olarak anlatan Toşur, sadece Likya kültürü ve medeniyetiyle ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. Antik çağdan günümüze gelmiş eserlerin bire bir benzerlerini yaptığına işaret eden Toşur, "Günümüzde pek çok değerimiz kaybolduğu gibi bunlar da göz ardı edilen eserler. Yapmış olduğum tasarımları yurtdışına pazarlıyorum. Antik Likya medeniyetini gün ışığına çıkarıyorum bir bakıma yeni ustaların yetişmesini istiyorum. Büyük bir aşk ve şevkle çalışıyorum" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/-SON-LIKYALI-DAN-SANAT-ESERLERI/84771