Antalya Ticaret Borsası'nın, Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği iftar yemekleri Serik, Elmalı ve Korkuteli'nin ardından Vakıf Zeytinliği'ndeki programla sona erdi. Vakıf Zeytinliği'ndeki iftara AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, Ak Parti Antalya Milletvekili Vecdi Gönül, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATB Başkanı Ali Çandır'ın yanısıra çok sayıda mülki amir ve ATB üyelerinden oluşan yaklaşık 1000 kişi katıldı.
20 BİN ZEYTİN AĞACI VAR
ATB Başkanı Ali Çandır, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına kiraladığı, Avrupa'nın en büyük botanik parkı 'Zeytinpark' projesinin uygulandığı 2 bin 630 dönümlük ve 20 bin zeytin ağacının bulunduğu Vakıf Zeytinliği'nde gelinen aşamalara ilişkin protokol üyelerine bilgi verdi. Zeytinliğin etrafındaki duvarların yeniden düzenlenerek koruma altına alındığını anlatan Çandır, ağaçların yüzde 70'inin budandığı ve koruma amaçlı imar planının tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.
DAVETLİLER TASARIYI KONUŞTU
İlk defa bu iftar yemeğiyle halkla buluşturulan zeytinlikte, 25 dekar altındaki zeytinlikleri Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu'nun iznine bağlı olarak sera yatırımları, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol alt yapısı ve üst yapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımların önünü açacak yasa tasarısı da gündeme geldi.
ZEYTİNNAME DAĞITILDI
Mantar, zeytin gibi Antalya tarımı için önemli ürünlerin kullanıldığı iftar yemeğinin menüsünde yeralan ve tüm davetlilere hediye edilen Zeytinname, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar tarafından TBMM'de okunacak. Acar, sözkonusu yasa tasarısına karşın, mecliste Zeytinname'yi okuyacağını açıkladı. Gürkut Acar, "Zeytinliklerin yok edilmek istenmesi bir alçaklıktır. Türkiye'de yüzde 10 geriledi ekilir alanlar ve herkes aklını başına alsın, zeytinliklerle oynamasın. Zeytin Akdeniz'in en kutsal ağacıdır. Zeytinliklerde 25 dönüm altına imar getirilmesi aslında vatanı satmaktan farksızdır" dedi.
MECLİSTE OKUNACAK ZEYTİNNAME
"Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile mesela zeytin dikeceksin" sözleriyle başlayan Zeytinname şöyle:
"Cennet bekçisi üç tohum verir, Hz. Adem'in oğluna. Adem öldüğünde ağzına konulacak ve öyle gömülecektir. İşte Akdeniz'in simgesi üç kutsal ağaç çıkar peygamber toprağından: Biri selvi, biri sedir, biri de zeytindir.
Tufan sonrası karayı arayan Hz. Nuh, bir beyaz güvercin salar toprağı bulsun diye. Ve güvercin, ağzında, yeni koparılmış bir zeytin dalıyla döner.
Tanrıça Athena'nın insanlara sunduğu şey salt zeytin değil, yerleşik uygarlık ve barıştır. Akıl tanrıçası bilge Athena'nın sembolü olmak da zeytin dalına nasiptir.
'Sıvı altın' der zeytine Egeli Homeros, hekimlerin atası Hipokrat, önerir en iyi ilaç zeytinyağıdır diye.
Zeytinyağıyla onurlandırılır olimpiyat şampiyonları. Ve zeytinyağı onurlandırır vücutlarımızı.
Kadim zenginliğidir Antalya'nın. İlaçtır, yemektir, sağlıktır, şandır, barıştır ve bir kültürdür zeytin, Zeytinpark'ta yeniden filizlenen.
Biliyor musunuz kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketimi 10C üyesi ülkelerde 14 litre, Yunanistan'da 19,5 litre, Antik Yunanistan'da 55,5 litredir. Türkiye'de ise sadece 2 litredir."