WWF- Türkiye tarafından hazırlanan Denizel Yönetim Planı, Kaş Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Planla, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, 'Deniz Yönetim Planı'na sahip ilk koruma altına alınan alan olma özelliği taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülen Kaş-Kekova ÖÇKB Deniz Koruma Alanı Projesi, bölgenin denizel kaynaklarının korunmasını ve sürdürebilirliğini amaçlıyor.
BÖLGE KORUNACAK
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, bölgedeki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması açısından projenin önemli olduğunu söyledi. Dalış kulüpleri, balıkçılar ve tur teknelerinin, Kaş ve Kekova'da denizi kullanan grupların başında yer aldığına vurgu yapan Baştak, "Alanın ekolojik, sosyal ve ekonomik geleceği, ilgili yerel ve ulusal makamların kararları ve uygulamalarına bağlı. Kaş-Kekova'nın geleceğini doğru şekillendirmek için tüm paydaşların değişime inanmaları, işbirliği içinde hareket etmeleri önemliydi. Denizel Yönetim Planı'nın onaylanması, sorunlara ortak çözüm arayışı yolunda elde edilen önemli bir kazanımdır" diye konuştu.
5 YILLIK EYLEM PAKETİ
Planın, tamamen katılımcı bir süreçle hazırlandığına dikkat çeken Baştak, şöyle dedi:
"Plan, denizel alan için uzun vadeli bir vizyon doğrultusunda belirlenen 5 yıllık bir eylem paketini içeriyor. Ancak onaylanması tek başına yeterli değil. Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı'nın ihtiyaçlarından yola çıkılarak hazırlanan planın, etkili bir şekilde uygulanabilmesi için yerinde güçlü bir yönetim biriminin oluşturulması gerekiyor. WWF-Türkiye olarak bu konunun takipçisi olacağız ve bölgede koruma anlayışını destekleyen, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz".
BÖLGENİN TAKİPCİSİ OLACAĞIZ
Türkiye'de 16 özel çevre koruma bölgesi bulunduğuna işaret eden Baştak, bunlardan 11 tanesinin deniz ve kıyı alanlarında olduğuna işaret etti. Bu bölgelerden birisinin de Kaş-Kekova olduğuna değinen Baştak, "Proje boyunca yaptığımız bilimsel çalışmalarda binden fazla denizel ürün varlığı tespit edildi. Araştırmalarda, orfoz, lahoz ve fangri gibi balık türlerindeki düşüş, deniz canlılarının oksijen kaynağı olan çayırlarda azalma ve yasa dışı avcılıkta artış gözlendi. Bu durum alanın doğal kaynaklarını ve geçimini denizel kaynaklara bağlı toplulukların geleceğini tehdit ediyor. Dalış kulüpleri, balıkçılar ve tur teknesi sahipleriyle yapılan toplantılarda, denizel biyolojik çeşitliliğin devamlılığı ve korunması için korunma altına alınması gerek hususlar belirlendi ve kısıtlamalar getirildi. WWF-Türkiye olarak bundan sonra Kaş-Kekova bölgesinin takipçisi olacağız" diye konuştu.