​ANTALYA'NIN 'AKDENİZ HEYKELİ' SEVDASI

2 Ağustos 2014 Cumartesi  09:31

Türk çağdaş sanatının örneklerinden biri ve ünlü heykeltıraş İlhan Koman'ın Türkiye'deki en önemli eseri Akdeniz Heykeli'ne Antalya'nın ilgisi, uzun yıllardır devam ediyor. Gerek heykelin adı gerekse yaratıcısı Koman'ın "Bir deniz kenarına dikin" şeklinde rivayet olunan vasiyeti, Antalya'da kent dinamiklerinin ilgisinin hep güncel olmasını sağladı. 

Koman'ın 1980'de tamamladığı heykel, Yapı Kredi Sigorta'nın isteği üzerine yapıldı ve 1980'de şirketin Zincirlikuyu'daki genel müdürlük binası önüne yerleştirildi. Heykel, 4 ton ağırlığında, her biri 12 milimetre kalınlığındaki 112 metal levhanın yan yana getirilmesiyle oluşturulan kollarını açmış bir kadın figürü. 

1981'de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü kazanan heykel, uzun süre Zincirlikuyu'daki genel müdürlük binası önünde dururken 1998 yılında Çetin Altan tarafından heykelin Köyceğiz'deki İztuzu Plajı'na taşınması gündeme getirildi. Fakat tepkiler nedeniyle bundan vazgeçildi. Akdeniz Heykeli, 2005 yılında Galatasaray'da düzenlenen İlhan Koman Retrospektif Sergisi'nde sergilendikten sonra bugün durduğu Levent'teki Yapı Kredi Binası'nın önüne yerleştirildi.

İLK GİRİŞİM ATSO'DAN

Antalya'nın Akdeniz Heykeli'ni kente getirmek adına en önemli girişim, 2005 yılında gerçekleşti. Aynı yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje kapsamında kente sembol ararken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) dönem başkanı Kemal Özgen, heykele talip olduklarını resmen açıkladı.

Kemal Özgen, 9 yıl önce heykeli Antalya'da falezler ya da Konyaaltı varyantına yerleştirmek adına yaptıkları girişimin sonuçsuz kaldığını söyledi. O dönem taleplerini Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü'ne bildirdiklerini ve Rahmi Koç'la bizzat görüştüğünü anlatan Özgen, "O yıl sayın Rahmi Koç, şahsıma yazılmış bir mektup kaleme aldı. Mektup, son derece nazik bir üslup taşıyordu, ama sonucu bizim açımızdan üzücü oldu. Kendisi o mektupta heykeli veremeyeceğini iletti" diye konuştu. Kemal Özgen, o mektupta yer alan bir tavsiye üzerine eserin telif haklarını elinde bulunduran İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı'yla iletişime geçtiklerini söyledi. Koman'ın oğlu Ahmet Koman'ın bu kapsamda Antalya'ya geldiğini ve çeşitli görüşmeler yaptıklarını anlatan Özgen, "Fakat telaffuz edilen rakamlar çok yüksek olduğu için anlaşma zemini oluşmadı" dedi. O yıllarda heykelin fiyatı konusunda 2 milyon dolar civarında bir rakam telaffuz edildi.

AKAYDIN DA İSTEDİ

Antalya'nın Akdeniz Heykeli sevdası, 2010 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'la yeniden alevlendi. Başkan Akaydın, heykelin aslını değil ama daha büyük bir reprodüksiyonunu Antalya'da Tünektepe ya da Konyaaltı seyir terasına dikmek için hareket geçti. Eser için yine vakıfla iletişime geçildi, fakat anlaşma yine sağlanamadı. 

EXPO İÇİN DE GÜNDEME GELDİ

Akdeniz Heykeli, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek Uluslararası Botanik Fuarı EXPO 2016 Antalya çalışmaları kapsamında yine gündeme geldi. Antalya Kent Konseyi, EXPO'nun anıtsal simgesi için Akdeniz Heykeli'ni önerdi. 2013 yılının Ocak ayında yapılan bu öneri karşılık bulmadı. 

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da 18 Temmuz günü yaşanan saldırının ardından Akdeniz Heykeli'ni Antalya'ya getirmek için çağrı yaptı. Başkan Uysal, önce sosyal paylaşım ağlarından eserin Antalya'ya getirilmesi için çağrıda bulundu. Çağrı karşılık bulunca Başkan Uysal, Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın'dan konuyu görüşmek üzere randevu talep etti. Başkan Uysal, randevuya yanıt bekliyor.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/8203-ANTALYA-NIN-AKDENIZ-HEYKELI-SEVDASI/85134