Finike Kaymakamlığı tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim seminerleri kapsamında, 'erken yaşta evlilik' konusu ele alındı. Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programa ilçe Müftüsü Lütfi İmamoğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remzi Aslan, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Dilek Karakuş ile tüm mahalle muhtarları katıldı.
Kaymakamlık İnsan Hakları Kurulu Üyesi Avukat Yakup Korkmaz, erken yaşta evliliklerin sebepleri, sonuçları, kanunlar, mevzuatlar ve başvuru mekanizmaları konusunda bilgi verdi. Erken yaşta evlendirilenlerin aile içinde söz hakları bulunmadığını, adeta mal gibi alınıp satıldıkları durumlar ortaya çıktığını ifade eden Korkmaz, şunları anlattı:
KUL KÖLE İNSANLAR
"Kendilerini kul köle gibi hisseden bu insanlar kaderlerine küsüyor, ruhsal ve bedensel gelişmeleri olumsuz etkileniyor, psikolojileri bozuluyor. Çoğu kez imam nikahı ile evlendirilen küçük yaşta kızlar ikinci veya üçüncü eş oluyor. Eğitimleri yarıda kalıyor, sağlıkları bozuluyor, cinselliklerini yaşayamıyorlar, çoğu kez adet görmeden hamile kalıyorlar. Kendileri de henüz çocuk olan bu kızlara, çocuk büyütme sorumluluğu yükleniyor. Erken yaşta evlilik aile içi şiddete muhatap olma riskini artırıyor. Erken yaşta hamile kalınca çocuğun ölüm riski üç kat fazlalaşıyor."
İNSAN HAKKI İHLALİ
Kültürel, sosyal ve ekonomik nedenler, eğitimsizlik, aile içi şiddet, cinsel taciz ve şiddet nedenleriyle erken yaşta evliliklerin gündeme geldiğini anlatan Korkmaz, bu konudaki ulusal ve uluslararası yasa ve mevzuatlarla ilgili bilgi verdi. Korkmaz, erken yaşta evliliklerin önüne geçilebilmesi için de yoksulluğun giderilmesi, cinsiyet eşitliliğinin sağlanması, geleneksel yaşamın daha iyi yönde düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Evlilik yaşının 18 olarak kabul edilmesi ve mevzuatların bu konuda öngördüğü kuralların ortak hale getirilmesi, toplumsal duyarlılık oluşturulması gerekir. Erken yaşta evliliklerin insan hakkı ihlali olduğu kabul edilmelidir" diye konuştu.
TARIMSAL VERİLERİN KAYDI
Toplantının ardından Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remzi Aslan da tarımsal uygulamalar hakkında muhtarlara bilgi verdi. Tarımsal verilerin kayıt altına alınmasını amaçlayan bakanlık genelgesinin uygulanabilmesi için destek isteyen Aslan, "30 Ağustos'a kadar bitirilmesi gereken çalışmada tüm tarımsal işletmelerimizin ve çiftçilerimizin ekipmanı, arazi büyüklükleri, arazinin üstünde ürün, her çeşit hayvan kayıt altına alınacak. En az yüzde 10'luk kısmı fotoğraflandırılacak. Böylece, tabi afetler anında zarar belirlemeleri daha sağlıklı olarak yapılabilecek" dedi.