Kolesterolün insan vücudunda bütün hücrelerin yapısında doğal olarak bulunan, hem vücutta karaciğer tarafından üretilen hem de besinler yoluyla dışarıdan alınan yağa benzer bir madde olduğunu aktaran Doç. Dr. Şakir Arslan, kolesterolün insan sağlığının devamı için hayati önemi olduğunu kaydetti. Kolesterolün tüm hücrelerin yapı taşı olması ve çoğu hormonun ve bazı vitaminlerin üretimi için gerekli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Arslan, "Kolesterol hayatın devamı için mutlak gerekli iken, kanda aşırı yükselmesi ciddi kalp damar hastalıklarına yol açmaktadır. Aşırı düşürülmesi de vücudun hormon dengesi başta olmak üzere ciddi problemlere yol açar. Eskilerin tabiriyle kolesterolün azı karar çoğu zarar" dedi.
İLAVE HASTALIKLAR GÖZ ÖNÜNE ALINMALI
Tüm bireylerde kolesterol değeri için tek bir üst limit olmadığını anlatan Doç. Dr. Şakir Arslan, kişinin kolesterol değeri değerlendirilirken ilave hastalıklarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini aktardı. Kalp krizi ile gelen, kontrolsüz şeker hastalığı olan bireylerde yüksek kolesterol varlığında hemen ilaç tedavisine başlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Arslan, sağlıklı bireylerde ise öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri denilen önlemlerin alınmasını, cevap alınmıyorsa son çare olarak ilaç tedavisinin düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
FAYDASI YAN ETKİLERİNDEN KAT KAT FAZLA
Kolesterol yüksekliği olan kişilerde ilaç tedavisine başlama kararının hastanın riskine göre belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Şakir Arslan, kolesterol ilaçlarının doğru kullanıldığında faydalı etkilerinin yan etkilerine göre kat kat daha fazla olduğunu kaydetti. Kolesterol ilaçlarının sadece kan kolesterolünü düşürmekle kalmadığını aktaran Doç. Dr. Şakir Arslan şunları söyledi:
"Aynı zamanda kan damarlarının fonksiyonlarının düzenlenmesi, damar içinde pıhtı oluşumunun önlenmesi ve damar daralmasına sebep olan plak dediğimiz yağ birikintilerinin oluşması ve ilerlemesine engel olmaktadır. Çalışmalar göstermiştir ki kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolün bu ilaçlarla yüzde 1 azaltılması, kalp hastalığı riskini de yüzde 1 azaltmaktadır" diye konuştu.
'YANLIŞ BİLGİ KAFA KARIŞTIRIYOR'
Kalp damar hastalığının ilerlemesi ile buna bağlı ölüm ve sakat kalmaları azalttığı ortaya konan 'statin' denilen kolesterol ilaçlarının son 20 yıldır dünyada ve Türkiye'de kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Şakir Arslan, bu ilaçların kullanımının faydalı olmadığı, hatta ciddi zararları olduğu şeklindeki yanlış bilgilerin kalp hastalarının kafasını karıştırdığını belirtti. Kafa karışıklığı sonucu bazı hastaların kolesterol ilaçlarını bıraktığını vurgulayan Doç. Dr. Arslan, "Bu durum da tekrarlayan kalp krizlerine, kalp damar hastalığının ilerlemesine sebep olmaktadır" diye konuştu.
İLAÇ TEDAVİLERİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Kalp damar sağlığının, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kişinin ideal kilosunu korumasından geçtiğini dile getiren Doç. Dr. Şakir Arslan açıklamasını şöyle tamamladı:
"Hekimlerin asıl görevi kişilerin hasta olmamasını temin etmek olduğundan, bu önerilerin uygulanması kalp damar hastalıklarının baştan oluşmasını engelleyecektir. Diğer taraftan hastalık oluşmuşsa da yaşam tarzı değişikliklerine ilaveten gereken ilaç tedavilerinin kullanılması hayati önem arz etmektedir."