AKHB ÇEVRE YÖNETİMİ BİRİMİNE YETERLİLİK BELGESİ

9 Ağustos 2014 Cumartesi  09:34

AKHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklikte Çevre Yönetim Birimlerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ek koşullar getirildiğini söyledi. Bunlardan birinin birimde çalışan personelin üç yıl çevre ile ilgili alanda tecrübe şartı olduğunu, diğerinin ise Yeterlilik Belgesi alınması olduğunu aktaran Dr. Erdoğan Taş, AKHB bünyesinde 2013 yılında kurulan Çevre Yönetim Birimi'nin gerekli koşulları sağlayarak başvuruda bulunduğunu ve bu yıl temmuz ayında Yeterlilik Belgesi'ni almaya hak kazandığını ifade etti. 

 ATIK YÖNETİMİ TEK MERKEZDEN

 AKHB Çevre Yönetim Birimi'nin çevre görevlisi sertifikasına sahip deneyimli iki personeli ile yeterlilik belgesini aldığını anlatan Dr. Erdoğan Taş, "Bu birimimiz birliğe bağlı tüm sağlık kuruluşlarında atık yönetimi, çevre izin süreçleri, eğitim ve denetim çalışmalarını yürütmektedir. Birlik, dışarıdan hizmet satın almak yerine bünyesinde kendi personeli ile yürüttüğü çevre yönetim hizmetleri ile tüm sağlık kuruluşlarımıza hizmet sunarak yıllık ortalama 120-150 bin TL'lik tasarruf etmiş, aynı zamanda çevre ve atık yönetim hizmetleri de tek merkezden yürütülerek standart sağlanmıştır" dedi.

 350 BİN LİRALIK TASARRUF

 Birliğin kurulmasıyla birlikte mevcut uygulamaların gözden geçirilerek hastanelerdeki doğru atık ayrıştırmasının sağlanması için uygun toplama ekipmanlarının sağlandığını dile getiren Dr. Erdoğan Taş, "Verilen eğitimler ve denetimler sonucunda 2013 yılının ilk altı ayında ambalaj, evsel ve diğer atıkların tıbbi atık kovalarına atılmasının önüne geçilerek, yüzde 19 oranında azalma sağlanmıştır. 2014 yılında da korunan bu yüzde 19'luk azalma değerlendirildiğinde birliğe bağlı tüm sağlık kuruluşlarımızda yıllık ortalama 350 bin TL'lik tasarruf edilmiş olup bu miktar diğer sağlık yatırımlarına aktarılmıştır" diye konuştu.

 TEHLİKELİ ATIKLAR

 Ayrıştırılan geri dönüşüm atıklarının lisanslı firmalar aracılığıyla ülke ekonomisine kazandırıldığını vurgulayan Dr. Erdoğan Taş, hastanelerde oluşan röntgen solüsyon atıkları, ilaç atıkları, tehlikeli kimyasal atıklar, florasan lambalar, atık toner kartuşlar, bitkisel atık yağ, hidrolik yağ gibi tehlikeli atıkların da bir kısmının geri dönüşüme bir kısmının da bertaraf edilmek üzere lisanslı tesislere verildiğini kaydetti. Kanalizasyon sistemi bulunmayan hastanelerde oluşan atık suların da biyolojik paket arıtma tesisleri ile arıtıldığını söyleyen Dr. Erdoğan Taş, kazan dairelerinden kaynaklanan emisyonların ise hava kirliliği ile ilgili mevzuatta belirlenen standartları sağlayacak şekilde kontrol altında tutulduğunu belirtti. 

 SOSYAL PROJELER GELİŞTİRİLECEK

 Çevre Yönetim Birimi önderliğinde hastanelerde oluşan atıkların hava, su ve toprağa mevzuatlara uygun şekilde verilmesinin sağlanarak çevre ve halk sağlığının korunmasında sorumluluğun yerine getirilmesine özen gösterdiklerine dikkati çeken Dr. Erdoğan Taş, "Birim, ilerleyen süreçlerde tüm bu görevlerinin yanı sıra, çalışanlar üzerinde çevre koruma bilincinin oluşturulması ve çevre kirliliği üzerine farkındalığın artırılmasını amaçlayan sosyal sorumluluk projeleriyle birlikte çalışmalarına devam edecektir" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/AKHB-CEVRE-YONETIMI-BIRIMINE-YETERLILIK-BELGESI/85288