OTLAK YERİ SORUNU

11 Ağustos 2014 Pazartesi  10:37

Antalya'da birliğe kayıtlı yaklaşık 4 bin 500 küçükbaş hayvan yetiştiricisi olduğunu söyleyen Zeliha Öztürk, bölgede önceki yıllara oranla küçükbaş hayvan sayısında önemli düşüş yaşandığını aktardı. Bunun en büyük nedeninin otlak sahalarının kısıtlanması ve mera alanlarının ıslah edilememesi olduğunu dile getiren Zeliha Öztürk, "Her şeyden önce mera alanlarımızın daraltıldığını, tahrip edildiğini görüyoruz. İnsanlar meralarına sahip çıkmıyor. Bu da mera tahribatları ve hayvanları doyuramayan meraların ortaya çıkmasına neden olmuş. Meralarımızın ıslah edilmemesi, ayrıca orman sahalarının daraltılması da sıkıntı" diye konuştu.

'ÇOBANI ÇOBANA KIRDIRIYORLAR'

Özellikle ormanlık alanlarda otlatma sahası planlarıyla ilgili ciddi sıkıntıları olduğunu vurgulayan Zeliha Öztürk, otlatma saha planlarının yanlış uygulamalar yüzünden 'otlatmama planı'na dönüştüğüne dikkati çekti. 10 bin hayvanın bulunduğu bir köyde,  bin hayvanlık otlatma planı yapıldığını kaydeden Zeliha Öztürk şunları söyledi:

"Bu aslında çobanı çobana kırdırmak demek. Bu canlı hayvan ve beslenmek zorunda. Dolayısıyla siz 10 bin hayvanlık bir köyde bin hayvanlık otlatma sahası planı yaparsanız bu hiçbir işe yaramaz, tam tersine çobanı çobana kırdırmak, hayvanı da imha etmek demektir. Adı da otlatma planı oluyor. 'Ben yaptım oldu' zihniyetiyle yapılmış otlatma planlarıyla bu memleketin sorunu çözülemez, ancak küçükbaş hayvancılık imha edilebilir." 

UZAYDA MI HAYVANCILIK YAPACAĞIZ

Antalya bölgesinde şu an 1 milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu aktaran Zeliha Öztürk, bunlardan ancak 150 bini için otlatma sahası planı yapıldığını, geri kalanlar içinse 'herkes başının çaresine baksın' denildiğini öne sürdü. Yeni çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte yetiştiricilerin tapulu arazilerinde bile hayvancılık yapamayacağını anlatan Zeliha Öztürk, "Köylerde de hayvancılığı yapamazsak nerede yapacağız, uzaya mı çıkacağız?" dedi.

MERALAR HAYVANCILIĞIN TEMİNATI

Son dönemde gündeme gelen mera alanlarının zorunlu olması halinde yapılaşmaya açılması fikrine ise şiddetle karşı çıkan Öztürk, şöyle dedi:

"Meralar hayvancılığın teminatıdır. Siz bu teminatı imha ederseniz, hayvancılığı da imha etmiş oluyorsunuz. Her köyün mera alanı dokunulmaması gereken yerler, milli servet denilebilir, hayvancılığın teminatı denilebilir. O yüzden mera sahaları korunmalı.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/OTLAK-YERI-SORUNU/85311