Kazı başkanı Avusturyalı Dr. Martin Seyer, Eylül ayı sonuna kadar sürecek program kapsamında kazı yapılmayacağını, bununla birlikte jeofizik araştırmalar ve restorasyon çalışmalarının sürdürüleceğini söyledi.
Finike'ye bağlı Saklısu Köyü'nün Zengeder mevkisinde bulunan Limyra Antik Kenti'nde, Kültür Bakanlığı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle 45 yıl önce başlayan kazı programı devam ediyor. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Uzmanlarından kazı başkanı Dr. Martin Seyer, ikinci kazı başkanı İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Zeynep Kuban ile Turizm ve Arkeolog, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü'nden Fatih Özdel kontrolünde gerçekleştirilecek çalışmalar, yaklaşık 40 kişilik ekiple sürdürülüyor.
GEÇEN YIL ÖNEMLİ VERİLER ELDE EDİLDİ
Bu sezon gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Martin Seyer, geçen yıl başlatılan jeofizik çalışmalarından önemli veriler elde ettiklerini, bunu bu yıl devam ettireceklerini belirtti. İki rölöve çalışması yapacaklarını anlatan Dr. Seyer, "Birkaç yıl önce kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan, belki de Likya bölgesinin en büyük hamamı ile kentin güneyinde kemerli ve yazıtlı Roma kapısına rölöve çalışması yapılacak. Rölöve ile kent dokusunu veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi sağlanacak" dedi.
Bu sezon restorasyon çalışmalarına devam etmek istediklerini de dile getiren Dr. Seyer, şunları kaydetti: "Roma ve Bizans dönemine ait surlar ile klasik dönemden bir lahdin restorasyonu yapılacak. Arkeolojik aramalarda jeofizik araştırmaları oldukça önemli. Bu nedenle yeraltında gömülü kalıntıların yer, biçim, uzanım, derinlik özelliklerini üç boyutta veren bilimsel yöntemi kullanarak, bundan sonraki kazı çalışmalarına ışık tutacak projeye yönelik çalışmaları devam ettireceğiz."
LİMYRA ÇOCUKLARLA HAYAT BULACAK
Dr. Seyer, sezona ilişkin yürütülen program kapsamında 'Çocukların Limyra'sı projesinin de sürdürüleceğini söyledi. Bu yıl üçüncüsü yapılacak projenin, ikinci kazı başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Zeynep Kuban ile İTÜ'den gelen bir ekip tarafından gerçekleştirileceğini anlatan Dr. Seyer, "Proje çocuklara, üzerinde yaşadıkları tarihi mirası çeşitli atölyelerle anlatmayı hedefliyor. Programa dahil olacak çocuklar müzeleri ve kazı alanlarını gezecek, tarihi yapıları inceleyecek ve antik dönem hakkında bilgi edinecek. Çocuklar, yaklaşık 10 gün sürecek etkinliklerin ardından antik dönem hayatı üzerine öğrendiklerini drama, müzik, iki ve üç boyutlu görsel tasarım teknikleri ile sergileyecek" diye konuştu.