​PATARA ANTİK KENTİ'NDE 2 HEYKELCİK BULUNDU

18 Ağustos 2014 Pazartesi  12:51

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen Patara Antik Kenti'ndeki kazılarda, Likya tarihine ışık tutacak 2 yeni eser ortaya çıkarıldı. M.Ö. 3 bin yılına ait olduğu belirlenen taş eserin, bugüne kadar yapılan kazılarda bir benzerinin daha olmadığı kaydedildi. Türünün tek örneği olan taş figürün, Erken Tunç Çağı'nın, Anadolu'nun iç kültürleriyle bağlantısını ortaya koyduğu vurgulandı.

M.Ö. 7 BİN YILINA AİT

Kazılarda ortaya çıkarılan diğer figür ise Patara Limanı'nın antik çağlardaki önemine işaret eden pişmiş topraktan yapılmış bir heykelcik. Doğu Akdeniz kökenli ve M.Ö. 7 bin yılına ait heykelde, tanrıça Astarte (bereket ve verimlilik tanrıçası) betimleniyor. Patara Astarte'si, genel hatlarıyla İyon Uygarlığı'nın sanatsal özelliklerini içermesine karşın, Kıbrıs seramikleriyle bir arada bulundu.

LİKYA TARİHİ YENİDEN YAZILACAK

Kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara Antik Kenti'nde her yeni buluntunun kentin tarihinin ne kadar önemli ve eski olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Yeni eserlerle Likya tarihinin yeniden yazılacağını anlatan Prof. Dr. Işık, "Bu eserler Likya'nın Anadoluluğuna bir kez daha ışık tutacak" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/8203-PATARA-ANTIK-KENTI-NDE-2-HEYKELCIK-BULUNDU/85500