Onkoloji hastaları, resim, cam işleme gibi el sanatlarının yanı sıra, müzik çalışmalarıyla da tedavilerini bütünleştiriyor. Doktor, hemşire ve sağlık personeliyle birlikte 25 kişilik koro oluşturan hastalar, kemoterapi stresini şarkı söyleyerek atıyor.
TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROSU
Onkoloji hastaları, 2013 yılında kurdukları 26 kişilik koro ile Türk Halk Müziği konseri verdi. Hastalar şimdi ise Türk Sanat Müziği Korosu ile konserlerini devam ettirmek istiyor. Doktor, hemşire ve gönüllülerin yer aldığı koro, Aralık ayında verecekleri Türk Sanat Müziği Konseri için heyecanla hazırlıklarını sürdürüyor.
HASTALARIMIZDA OLUMLU ETKİSİ OLUYOR
Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve sosyal proje sorumlusu Doç. Dr. Hasan Mutlu, sanatla terapinin hastalar üzerinde olumlu etkisi olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Mutlu, "Hastalarımızın çok sık hastaneye gelmeleri gerekir ve onlar bu durumdan huzursuz olabilir. O nedenle sanatsal faaliyetleri tedavi yöntemi olarak hayatlarına ve tedavi süreçlerine monte etmeye başladık. Onkoloji hastaları, hastaneye gelirken ayakları geri geri giderken bu yöntemle hastaneye koşarak geldiklerini gördük. Yaşam kalitelerinin yükseldiğine tanıklık ettik. Ben de her hafta çarşamba günü saat 13.00-15.00 arası tedavi merkezimizde resim ve koro çalışmalarına katılıyorum" diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLK
Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Sanat Eğitmeni Cengiz Erdoğan ise ünitede 4 yıldır gönüllü görev yaptığını belirtti. Erdoğan, "Çok iddialıyız, sanatla tedavi merkezimizin dünyada bir eşi yok. Biz Türkiye'de ve dünyada ilk olduğumuzu iddia ediyoruz. Tedaviye sanatın desteği bizden başka hiçbir merkezde bu yoğunlukta uygulanmıyor. 4 ay sonra 25 kişilik koro ile Türk Sanat Müziği konseri ile Antalyalıların karşısına çıkacağız. Çok hevesle çalışan bir ekibiz. Başarılı olacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
MÜZİK ÖĞRETMENİ
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 11 ay önce meme kanseri olduğunu duyduğu anda tüm hayatının film şeridi gibi gözünün önünden aktığını ve tüm yaşamının en acı gününü yaşadığını söyleyen müzik öğretmeni Özlem Ebru Demirer, şöyle dedi:
"11 ay önce meme kanseri olduğumu duyduğumda, hocalarım destek oldu. Kanserin yenilebilecek bir hastalık olduğuna beni inandırdı. Daha güçlü olmamı sağladılar. İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi'nde müzik Öğretmeni olduğumu öğrenince müzik çalışmalarında benim de katkıda bulunabileceğimi söylediler. Koro çalışmaları beni Onkoloji Tedavi Ünitesi'ne daha da bağladı. Türk Sanat Müziği Korosu başarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Koromuz hastalardan, doktorlar ve hemşirelerden oluşuyor. Bu topluluk şimdi konser vermek için çalışıyor. Hepimiz şimdi daha mutluyuz. Çok heyecanlıyız."