CARETTALARA GÖNÜLLÜ REHBER

25 Ağustos 2014 Pazartesi  13:05

Yumurtlamak dışında hiç sahile çıkmayan caretta carettalar, ortalama 100 ile 120 yıl yaşıyor. 106 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülen carettalar, günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alındı. Yumurtlama alanlarının da hızla yok olması nedeniyle Patara Plajı, carettaların Türkiye'deki ender üreme alanlarının başında geliyor. 18 kilometre uzunluğundaki dünyaca ünlü plajın 12 kilometresinde carettalar yuvalayarak yumurta bırakıyor. Bu nedenle Patara Plajı'na 20.00- 08.00 saatleri arasında denize girmek yasak. 

Geceleri sadece kaplumbağalara kalan, turizm sezonu boyunca da tatilcilerin carettalarla paylaştığı plajda, bugünlerde farklı bir heyecan yaşanıyor. Carettaların turizm sezonu başında yuvalara bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden Süleyman Ceylan, Yusuf Geroğlu ve Mehmet Tural'dan oluşan 3 kişilik ekip tarafından gözlenen yuvalardan çıkan yavrular, denizle buluşmaya başladı. Türün devamı için yavruların güvenli şekilde denize ulaşmasını sağlayan 3 görevli, onları tilki, domuz yengeç ve martılara karşı koruyor. 

1000 YAVRUDAN 2'Sİ ANCAK BÜYÜYOR

Ekip başkanı Süleyman Ceylan, bu yıl Patara sahilinde 192 caretta yuvası tespit ettiklerini söyledi. Yuvaları koruma altına aldıklarını kaydeden Ceylan, her yuvada 70 ile 120 arasında yumurta bulunduğunu vurguladı. Caretta yavrularının ortalama 45- 60 gün içinde yumurtadan çıkarak denize ulaştığını aktaran Ceylan, "Sağlam bir yuvadaki yumurtaların yüzde 85'inden yavru çıkıyor. Ekip olarak bazen yavruları toplayarak bazen de bir düzlem üzerinde ilerlemelerini sağlayarak güven içinde denize ulaşmalarını sağlıyoruz. Zira denize ulaşan her 1000 caretta yavrusundan ancak 2'si yetişkin hale gelebiliyor" dedi.

ÇIKTIKLARI YUVAYA YUMURTA BIRAKIYORLAR

Süleyman Ceylan, yavru bir carettanın 20- 25 yılda 80 santimetre kabuk boyuna ulaştığını aktardı. Carettaların 20- 25 yıl sonra doğdukları yuvaya geri dönerek yumurta bıraktığını anlatan Ceylan, Patara kumsalındaki yuvalardan yavru çıkışlarının ise 22 Temmuz'da başladığını vurguladı. Ceylan, "Dün akşam 90 yavruyu, ana vatanı olan denizle buluşturduk. Carettalar nesli tükenmekte olan canlılar. Bu yüzden koruma çalışmalarının devam etmesi gerekiyor" dedi.

TATİLCİLER İZİN ALARAK BU ANI İZLEDİ

Patara sahilinde geceleri yaşanan hareketliliğe tatilciler de şahit oluyor. İzin alarak plaja gelen turistlerden İtalyan Maria Ancelotti, "Bu gece tatilimin en güzel gecesi. Bu ilginç yaratıkların yuvalarından çıkışını, yolculuklarını, denizle buluşmasını izlemek gerçekten heyecan verici. Onların öyküsünü dinlemek öğretici oldu" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/CARETTALARA-GONULLU-REHBER/85645