Antalya İli Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Toplantısı, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yapıldı. Toplantıda, Antalya ve Akdeniz bölgesindeki balıkçılığın durumu ve 1 Eylül'de sona erecek av yasağı konuşuldu. Ayrıca Antalya'da balıkçılığın gelişimi ve deniz ekolojisi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir festival düzenlenmesi gündeme geldi.
40 MİLYONLUK ÜRETİM
Toplantının açılışında Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı bir sunum yaptı. 2013 yılında Türkiye genelinde 295 bin 168 ton su ürünleri avcılığı, 233 bin 394 ton yetiştiricilik yapıldığını, Antalya'da ise 1538 ton avcılık, 4 bin 288 ton yetiştiricilik yapıldığını ifade eden Ahmet Dallı, Antalya'da 2013 yılında 40 milyon 755 bin 172 TL'lik su ürünleri üretimi yapıldığını aktardı.
1 MİLYONLUK DESTEK
Antalya'da alabalık, çipura-levrek, orkinos, sazan, sülük ve kurbağa olmak üzere su ürünleri yetiştiriciliği yapan 93 tesis bulunduğunu anlatan Ahmet Dallı, ürün ve yavru balık desteklemeleri kapsamında 2013 yılında 46 tesise 1 milyon 72 bin 279 TL ödeme yapıldığını kaydetti.
BALIKÇILARIN YAŞ ORTALAMASI 44
Ziraat yüksek mühendisi Hikmet Ertekin, 'Akdeniz Bölgesi'nde su ürünleri avcılığı yapan işletmelerin sosyoekonomik analizi' başlıklı bir rapor sundu. Akdeniz Bölgesi'ndeki balıkçı teknelerinin yüzde 63,6'sının 8 metreden küçük teknelerden oluştuğunu belirten Hikmet Ertekin, teknelerin genellikle 2-42 yaş arasında olduğunu ifade etti. Bölgedeki balıkçıların yaş ortalamasının 44 olduğunu ve yüzde 60,7'sinin ilkokul, yüzde 20'sinin ortaokul, yüzde 12,1'inin lise, yüzde 2,8'inin üniversite mezunu olduğunu kaydeden Ertekin, balıkçıların yüzde 69,3'ünün sosyal güvencesi olduğunu ve balıkçıların yüzde 37,7'sinin baba mesleği olarak bu işi yaptığını dile getirdi.
AV MİKTARI AZALACAK
Balıkçıların yüzde 85,7'sinin gelecekte av miktarının azalacağı yönünde beklenti içinde olduğunu vurgulayan Hikmet Ertekin, balıkçıların buna sebep olarak ise troller, deniz kirliliği, av yasaklarına uyulmaması, aşırı avlanma, sonarlar, yunuslar, sahillerdeki yapılaşma, avlanma teknesi fazlalığı, büyük ve derin ağlar, iklim değişikliği ve diğer sebepleri sıraladıklarına dikkati çekti.
EN BÜYÜK SORUN KİRLİLİK
Balıkçıların sorunları ve çözüm önerilerini de açıklayan Hikmet Ertekin, sorunların başında deniz kirliliği ve stoklara zarar veren av yöntemlerinin yasaklanması gibi sebeplerin geldiğini belirtti. Ertekin, su ürünleri ile ilgili ayrı bir genel müdürlük kurulması, sosyal güvenliğin yaygınlaştırılması, balık avı sezonunun stoklara uygun şekilde belirlenmesi, tanıtım-reklam vasıtasıyla balık tüketiminin özendirilmesi ve teşvik uygulamalarının çözüm önerisi olarak sunulduğunu kaydetti.
BALIKÇILIK FESTİVALİ GÜNDEME GELDİ
Toplantıda 1 Eylül'de av yasağının sona ermesiyle ilgili konular da gündeme geldi. Su ürünleri mühendisi Erdem Erman, bu noktada balıkçılara bilgi verdi. Toplantıda ayrıca, Antalya'da bir balık festivali düzenlenmesi gündeme geldi. Deniz ekolojisinin mevcut durumunun anlatılması ve amatör balıkçılığın geliştirilmesini amaçlayan festivali Gökhan Avkıran adlı vatandaş gündeme getirdi. Türkiye'de böyle bir festival olmadığını aktaran Gökhan Avkıran, konuyu kurul üyelerinin görüşüne sundu. Kurulda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınması suretiyle festivalin yapılabileceği konuşuldu.
İTHALAT YAPILMASI ÜZDÜ
Toplantı sonunda konuşan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu işaret ederek, özellikle Antalya gibi bir kentte yurtdışından balık ve su ürünleri ithalatı yapılmasının kendisini üzdüğünü dile getirdi. Son dönemdeki çalışmalarla birlikte hayvancılık ve tarım konularında büyük atılımlar yapıldığını vurgulayan Vali Yardımcısı Cevheroğlu, aynı atılımın balıkçılıkta da yapılması gerektiğine değindi. Bunu yaparken denizlerin temiz tutulması ve balık ürünleri tüketiminin artırılması gerektiğini kaydeden Cevheroğlu, bu konuda her kurum ve kuruluşun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.