Son yıllarda büyük ivme kazanarak dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık pazar payına sahip olan sağlık turizminden Antalya, Burdur ve Isparta'nın daha fazla pay alabilmesi amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) öncülüğünde 2011 yılında Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Projesi başlatıldı. BAKA, bölgedeki paydaşları bir araya getirerek yol haritasını belirledikten sonra projenin uygulanması aşamasında kullanılacak kaynağın temini için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) devreye girdi. ATSO tarafından 2014 yılı şubat ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na 3,6 milyon TL'lik hibe desteği başvurusunda bulunuldu.
ÇALIŞMALAR HIZLANACAK
Bu yıl sonuna doğru beklenen hibe desteğinin sağlanacağı düşünülürken, kaynağın gelmesiyle çalışmaların da hız kazanması bekleniyor. 5 yıl içinde kullanılacak kaynakla yurtdışında pazar kurulması, yurtdışında ofis açılması, internet ortamından daha etkin faydalanılması, yurtdışında ülke günleri düzenlenmesi, pazar araştırması yapılması, uluslararası raporlar düzenlenmesi, yurtdışından hekimlerin davet edilmesi gibi konular gündeme gelecek.
64 HASTANE BULUNUYOR
Antalya, şu an İstanbul'un ardından Türkiye'nin sağlık turizminde en önemli ikinci destinasyonu. Kentin turizmde bir marka olmasının da sağlık turizmindeki pazar payını artırması noktasında avantaj sağlayacağı değerlendiriliyor. Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde 31'i devlet, 30'u özel, 3'ü üniversite olmak üzere toplam 64 hastane bulunurken, bölgede 7 bin 300 yatak kapasitesi ve 17 bin 500 sağlık personeli ile hizmet veriliyor. Almanya, Rusya, Hollanda ve İngiltere'den gelen turistler sağlık turizminde bölgeyi tercih ediyor.