Rixos otellerinin, Ares Fasilis adlı şirketi üzerinden Beydağları Olimpos Milli Parkı'nda Phaselis Antik Kenti'ne yakın bir noktada inşa edeceği 'Dream Of Phaselis' için Antalya Valiliği'nin 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gerekli değildir' kararına karşı 22 kişi ve kurumun açtığı davada 3 akademisyenden oluşan bilirkişi heyeti, raporunu Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne sundu.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, AÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Atik ve AÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Niyazi Demircan'dan oluşan bilirkişi heyeti, Haziran ayında bölgede yaptığı keşifle birlikte Antalya Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesine neden olan proje tanıtım dosyasını inceledi.
20 DÖNÜM ARKEOLOJİK SİT İÇİNDE
29 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda Ares Fasilis'e tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, 'dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. Derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı' kaydedildi.
GERÇEKLER DİKKATE ALINMADI
Bununla birlikte yapılan literatür incelemelerinden hareketle alanın tarihi ve kültürel karakteri itibariyle Phaselis ekolojik habitatı içinde kaldığının belirtildiği raporda, dava konusu projenin, içinde bulunduğu alanın hassas doğal, tarihi, kültürel yapısı itibariyle çevre üzerinde önemli etkilere neden olacağı savunuldu. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Proje alanı, 154'ü Türkiye, 25'i de bölgeye endemik 864 bitki türünü barındırmakta ve tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti'nin etkileşim sahası içinde yer almaktadır. Planlama ve yer seçimi açısından alanın seçimi ve tesisin ele alınışında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Proje alanının tahsisi ve onayı mevzuata uygun görünse de alanın hem Milli Park sahası hem de 1. derece arkeolojik SİT alanı içinde kalıyor olması gerçeği dikkate alınmamıştır. Beydağları Sahil Milli Parkı uzun devreli gelişim plan kararlarında bölge 'sınırlı kullanım alanı' olarak tanımlanmış olmakla birlikte bu tanım turizm konaklama tesisini kapsamamaktadır."
'AMACI YASAK SAVMAK'
Antalya Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesini sağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da sunulan proje tanıtım dosyasında projenin çevresel etkileri konusunda projeyle doğrudan ilişkili bilimsel ve teknik hiçbir bilginin verilmediğini savunan heyet, bununla birlikte olası çevresel etkiler konusunda çözüm önerisi de sunulmadığının altını çizdi. Raporda "Proje tanıtım dosyası, özen gösterilmeden, yasak savmak amacıyla kaleme alınmış izlenimi vermektedir" ifadesine yer veren bilirkişi heyeti, dosyada bazı cümlelerin ya da bölümlerin kalıp halinde tekrar edilmesini bu iddialarına kanıt olarak gösterdi. Heyet bu duruma ilişkin 'Kültür ve çevre değerlerine karşı sürdürülebilir yaklaşım sergilenemeyecektir' şeklindeki değerlendirmesine raporunda yer verdi.
VALİLİKTEN KARAR 23 GÜNDE ÇIKTI
Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde 878 parsel üzerinde Ares Fasilis tarafından yapılması planlanan 280 oda kapasiteli Dream Of Phaselis için ÇED Yönetmeliği kapsamında 3 Aralık 2013'te Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü'ne müracaat edildi. İl müdürlüğünün incelemesi sonrasında, projenin gerçekleştirilmesinin planlandığı alanın arkeolojik SİT durumunun incelenmesi için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün, Milli Park sınırlarında kalıp kalmadığının belirlenmesi için de Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü'nün görüşü soruldu. Kurumların olumlu görüşleri sonrasında bilirkişi heyetinin 'yasak savma' olarak değerlendirdiği proje tanıtım dosyası üzerinden Antalya Valiliği, 26 Aralık 2013 tarihinde 'ÇED gerekli değildir' kararı aldı. Karara karşı aralarında Antalya Barosu, Mimarlar, Şehir Plancıları, Çevre Mühendisleri, Peyzaj Mimarları ve Ziraat Mühendisleri odaları Antalya şubelerinin bulunduğu sivil toplum kuruluşları ve şahıslardan oluşan 22 kişi kararın iptali için dava açtı.