Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, başvuru dosyalarının artması nedeniyle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na yeni bir personel görevlendirdiklerini belirterek, "Vatandaşların, itiraz dilekçelerinin karara bağlanması önemli. Bu nedenle, işlerin hızlandırılmasına yönelik yeni bir röportör görevlendirdik" dedi. Haklı olup olmadığını bilmeden 'bir yerden para kesildiği zaman geri alabiliriz' düşüncesiyle hakem heyetine başvuran kişi sayınsının fazla olduğunu belirten Kaymakam Yakuta, vatandaşların bu konuda daha bilinçli hareket etmelerinin, dosyaların daha hızlı bir şekilde karara bağlanmasında önemli olduğunu ifade etti.
Vatandaşlara, yargıdaki ve uygulamadaki kararları araştırmalarını öneren Kaymakam Yakuta, "Hakları olmayan, ilgili kuruluşların ödeme yapmayacağı, kanunda yeri olmayan konular için başvuru yapılması, haklı olan bir vatandaşın işinin aksamasına neden olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız başvurmadan önce araştırma yapsın" dedi.
BAŞVURU SAYISI DÖRT KAT ARTTI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Çiftçi ise 2014 yılının 9 aylık döneminde 1500 başvuru aldıklarını aktarırken, 2013 yılından kalan 350 dosyayla birlikte toplam bin 850 dosyanın karar beklediğini söyledi. Başvuruların önceki yıllara oranla 4 kat arttığını vurgulayan Çiftçi, şikayet dilekçelerinin yüzde 99'unun bankaların dosya masraflarına yönelik olduğuna dikkati çekti. Çiftçi, ayrıca 2 bin TL'ye kadar olan şikayetlerde İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na, 2 bin ile 3 bin TL arası şikayetlerin ildeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na, 3 bin TL üzerindeki şikayetlerde ise tüketici mahkemelerine başvurulması gerektiğini belirtti.