'TÜRKİYE'DE BAKIM SİGORTASI HAYATA GEÇİRİLMELİ'

14 Ekim 2014 Salı  14:57

Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü ile Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği'nin davetlisi olarak Antalya'ya gelen, Almanya Çalışma ve Sosyal İşler eski Bakanı ve Almanya eski Başbakan Yardımcısı Franz Müntefering, 'Dünyada Demografik Değişim ve Dönüşüm' başlıklı seminere katıldı.

AÜ Kampüsü Olbia B Salonu'ndaki seminere, Türkiye ve Almanya'dan çok sayıda gerontolog katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Dernek Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, "Türkiye'de toplumsal yaşlanma süreci Almanya'dakine benzer şekilde ilerlemektedir. Demografik gelişmeler bizi yaşlıların kaderi üzerine düşünmeye zorlamaktadır ki gelecek ve toplumun gelişmesi için yeni adımlar atabilelim" dedi. 

Prof. Dr. Tufan, "Toplumsal yaşlanma iki yönden meydana gelmektedir. Bir taraftan doğum oranları sürekli azalıyor. Diğer taraftan yaşı 60 ve üzeri kişi sayısı ve oranı, toplam nüfus içinde artıyor. Bugün yaklaşık 10 milyon kişidirler. Nüfustaki oranları yüzde 10'u aşmıştır. En hızlı çoğalan kesim ise yaşı 80 ve üzerindeki kişilerdir. 1960'lı yıllardan beri yüzde 266 çoğaldılar. Gelecekte bugüne nazaran çok daha yaşlı bir toplumu hesaba katmak zorundayız" diye konuştu. 

Almanya eski Başbakan Yardımcısı Franz Müntefering konuşmasına, Almanya'nın yaşlı bir toplum olduğunu, gelecekte emekliliği finanse etmek için bugünden daha fazla çalışma gerekeceğini belirterek başladı. Müntefering, Prof. Dr. İsmail Tufan'ın Türkiye'de hayata geçirdiği bakım modelini önemsediğini, kullanılmayan kamuya ait binaları Türkiye'de yaşlı bakımına uygun hale getirmenin, tasarruf yarattığı için zekice bir girişim olduğunu söyledi. Müntefering, bunun örneklerinin Dinar ve Nazilli'de yapılmış olmasını da yerinde buldu ve takdir ettiğini sözlerine ekledi. 

Almanya'da uygulanan bakım sigortasının bakım sorunlarını en aza indiren çözüm yolu olduğunu belirten Müntefering, "Türk toplumu da Alman toplumu gibi yaşlanmaya yönelen bir toplum. Sorun işin içinden çıkılmaz hale gelmeden önce Türkiye'deki gerontoloji uzmanlarının sesine kulak verilmeli. Türkiye'nin de geç kalmadan mutlaka bakım sigortasını hayata geçirmesi gerekir" diye konuştu. 

Hayırsever işadamı İbrahim Şencan tarafından kurulan Gerontoloji Bölümü'nden çok etkilendiğini söyleyen Franz Müntefering, "Burada yetişecek öğrenciler, gelecekte yaşlılık sorununun çözülmesi için kamunun bu potansiyelini göz ardı etmemeli. Avrupa'da olduğu gibi tüm dünyada gerontologlara ihtiyaç var. Gençler yaşlılığın sorunlarına daha fazla eğilmeli" dedi. 



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/-TURKIYE-DE-BAKIM-SIGORTASI-HAYATA-GECIRILMELI-/86524