Antalya Expo Center'daki fuarın açılışına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Antalya Valisi Muammer Türker, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Isparta ve Burdur valileri, Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kurum temsilcileri katıldı.
22-26 Ekim tarihleri arasında sürecek olan YÖREX Fuarı'nın açılışı, Türkiye'nin yedi bölgesini temsil eden halk oyunları gösterileriyle başladı. Bakan Yılmaz, Karadeniz'den Akdeniz'e, Ege'den Güneydoğu'ya yöresel halk oyunlarını sergileyen gruptaki çocuklara teşekkür etti.
YÖREX TÜRKİYE'DE BİR MARKA HALİNE GELDİ
YÖREX'in artık Türkiye'de bir marka haline geldiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'nin 12 bin yıllık geçmişiyle binlerce yöresel ürüne sahip olduğunu söyledi. Küreselleşmenin etkileriyle yöresel değerlerimizin kıyıda köşede kaldığını kaydeden Çandır, "Ve şimdi atalarımızdan emanet kalan bu ürünleri tekrar ekonomiye kazandırmak için çaba gösteriyoruz. Dünyada yöresel ürünlerin ekonomik pazarı 100 milyar dolar. Türkiye'de 3 bin 500'e yakın yöresel ürün var ve bunların coğrafi işaretlerinin alınması ve ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz" dedi.
KÜLTÜR İHRACATI
Antalya'nın Türkiye'nin misafir odası olduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yerleşik 80 bin yabancı yaşadığını ve dünyanın birçok ülkesinden 15 milyona yakın turist ağırlandığını dile getirdi. Anadolu'nun her türlü kültürel ürününün bu fuarda ve bu son derece önemli olduğunu belirten Budak, "Antalya olarak sadece güneş, kum, denizin dışında kültürümüzü de ihraç etmemiz gerekiyor. Kültürümüzün ihracatı için kırsal kalkınma çok önemlidir ve YÖREX bu açıdan önemli bir organizasyondur" dedi. Budak, kırsal turizm kalkınma kanununun gerektiğine de işaret etti.
ANADOLU'NUN RUHU BURADA
81 ilimizin bu fuarda buluştuğunu dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Anadolu'nun ruhu burada. YÖREX'in beşincisi ve hepsinde buradaydım. Bu fuarlar sayesinde ürünlerin markalaşması sağlanıyor. Marka olunca ne faydası var? Eğer bir ürün marka değilse değeri 1 lira, marka haline getirdiysen 10 lira. Ürünü markalaştırdığın zaman zenginlik demektir. Esas buradaki amaç yöresel ürünlere sahip çıkmanın yanında, zenginleşmenin anahtarıdır. Bu devirde zenginleşmenin anahtarı ürününü marka yapmaktır. Laleyi kaptırdık Hollanda'ya, sırf lale soğanından Hollanda'nın geliri 1 milyar dolar. Markalaştırmış, 'Hollanda lale soğanı' diyor. Aslında herşeyiyle bizim. Fakat onlar markalaştırmış. Geçen yıl bu fuarda sergilenen ürünler THY mönüsüne girdi. Buradaki ürünler artık ticari değer bulmaya ve markalaşmaya başladı. Bu odalar, borsalar ne iş yapar. İşte YÖREX'i düzenleyip şehrinin ürünlerinin markalaşmasını sağlıyor. Daha ne yapacak oda, borsalar" dedi. Hisarcıklıoğlu, Antalya'nın önümüzdeki yıl Expo 2016'nın yanı sıra, bu aylarda dünya liderlerinin katılacağı G 20 zirvesi ve dünya ekonomisinin yüzde 85'ini üreten işadamlarının Antalya'da buluşturulacağını açıkladı.
TARIMSAL HASILA 62 MİLYAR DOLAR
Tarımsal değer açısından Türkiye Avrupa dördüncüsüyken, Avrupa birinciliğine yükseldiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 62 milyar dolarlık bir hasıla ürettiğini söyledi. 4 milyar dolar olan tarımsal ihracatın da 17.7 milyar dolara yükseldiğini anlatan Mirmahmutoğulları, "Bu ihracatın 17 milyarı da katma değeri olan. Türkiye otomotiv sanayiinde 21 milyar dolarlık ihracat yapıyor ama katma değeri 1 milyar dolar ve tarım sektöründeki katma değere ulaşabilmesi için 340 milyar dolarlık ihracat yapması gerekiyor"dedi.
ÜRETİCİ FABRİKA İSTER
Artık sadece organik ve yöresel ürünler için satış yerleri olduğundan bahseden Vali Muammer Türker, bunları üretenlere, çiftçilere sorulsa, 'burada fabrika açılsa da çalışsak' diyeceklerini kaydetti. Türker, "Bir kere bu ürünlerin paraya dönüşme oranları çok düşük. Bu fuarlar ise birincisi markalaşmaya çok ciddi katkı sağlayacak. Daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayacak. Bu ürünlerin doğal kalması ve sanayileştirip tüketime feda etmemiz de gerekiyor ve bunun da yöntemi oluşturulmalıdır" dedi.
BU FUARLAR SON DERECE ÖNEMLİ
Bakan Cevdet Yılmaz ise yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Dünyanın çok az yerinde Anadolu'daki çeşitliliğin görülebileceğini belirten Bakan Yılmaz, "Ürünlerimiz bol. Bu zenginliği daha fazla ekonomik değere dönüştürme konusunda potansiyelimizi, zenginliğimizi görmemiz ve değerlendirmemiz bakımından bu fuarlar son derece önemli" diye konuştu. Bununla birlikte bu fuarların kültürel mirasın tanıtılması, yaşatılması anlamında önemli olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, tarih ve kültürle bağların koparılmaması ve gelecek nesillere aktarılması için bu ürünlerin varlığının önemli olduğunun altını çizdi.
TEKELİOĞLU: YÖRESEL İŞARETLENME ÖNEMLİ
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da toplantıda yöresel işaretlemenin önemine dikkati çekti.
YÜCİTA olarak yöresel ürünlere sahip çıkmak ve bunları gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini anlatan Tekelioğlu, Türkiye'nin potansiyeli yüksek bir ülke olduğunun altını çizdi. Bunu değerlendirmenin yöresel ürünleri korumakla mümkün olacağına dikkati çeken Tekelioğlu, "Üreticilerimiz yüksek ürün veriyor diye bir zamanlar Çin'den sarımsak getirtip ekiyorlardı. Şimdi unutulmaya başlayan bu geleneksel ürünümüz kurtarıldı" dedi.
FUARDA NELER VAR
Türkiye'nin birçok ilinden oda, borsa ve kalkınma ajansları başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri, kamu kuruluşları ve özel firmalardan oluşan YÖREX bu yıl 113 stantta yurdumuzun dört bir yanından 325 katılımcıyı ağırlıyor. Bunlar arasında 110 oda ve borsa, 9 kalkınma ajansı, 51 farklı kurum ve 155 firma bulunuyor. "Sizin Oraların Nesi Meşhur?ö sloganı ile memleket hasreti çekenleri beklediğimiz YÖREX 'de bu sene 62 ilimiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsil ediliyor.
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN