BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalyalı işadamlarını içinde barındıran Salı Grubu'nun, Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde düzenlediği kahvaltıya katıldı. Tuncay Engin, Salı Grubu üyelerine, kalkınma ajanslarının kuruluşu ve BAKA'nın faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Tuncay Engin, kalkınmanın yerel hamlelerle gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla kurulan kalkınma ajanslarının tarihinin 100 yıl öncesine kadar uzandığını söyledi.
40 UZMANIMIZ VAR
Kalkınmayı yerel dinamiklerle gerçekleştirmeyi öngören kalkınma ajanslarının 1903 yılında ABD'de, 1950'lerde ise Avrupa'da kurulduğunu anlatan Tuncay Engin, Türkiye'de ise benzer modelin 2005 yılında 100 yıllık gecikmeyle başladığını açıkladı. Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan BAKA Yönetim Kurulu'nun devlet, iş dünyası ve halktan temsilcilerin yer aldığı üçlü bir yapıdan oluştuğunu belirten Tuncay Engin, BAKA bünyesinde 40 uzmanın görev yaptığını açıkladı.
4 YILDA 80 MİLYON LİRALIK HİBE
BAKA'nın birinci misyonunun kalkınmayı yerel dinamiklerle gerçekleştirmek için bölge planı yapmak olduğunu açıklayan Engin, iki yıldır üzerinde çalışılan bu planın bölgenin yol haritası olacağını kaydetti. Bütüncül ve sistematik özelliği olan bölge kalkınma planının bağlayıcı olduğunu da anlatan Engin, alt planların da buna uygun olmak durumunda olduğunu söyledi. BAKA'nın ikinci misyonunun kalkınmayı gerçekleştirmek için yatırımcılara finans desteği sağlamak olduğunu anlatan Engin, dört yılda Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki 250 civarındaki kuruma toplam 80 milyon TL hibe şeklinde destek sağladıklarını açıkladı.
HİBELERDEN YARARLANANLAR
Bugüne kadar hibe desteğinin rekabet gücücü artırıcı fabrikalara makine ekipman desteği, tarıma dayalı sanayiye paketleme işleme gibi yatırımlara destek ve turizmin 12 aya yayılmasına yönelik hür türlü projeye destek şeklinde gerçekleştiğini de anlatan Tuncay Engin, "Biz küçük ve orta ölçekli firmalara yatırımın yüzde 50'si kadar hibe desteği veriyoruz. Hibeden yararlanabilmek için belli kriterler var. Bu kriterlerden yararlanabilmek için maksimum 2 milyon liralık yatırım gerekiyor. Maksimum 500 bin liralık hibe desteği verebiliyoruz. Örneğin 2 milyon liralık bir proje bizden hibe desteği talep ediyorsa, bunun 500 bin lirasını ödeyebiliyoruz. 1 milyon liralık bir proje için de 500 bin liralık hibe desteğimiz var. Ancak bu hibeleri hak edişlerine göre yapıyoruz. Önce yatırımın gerçekleşmesi, ardından hibe ödemesini yapıyoruz. Bunun için de bir teminat alıyoruz" dedi.
BAKA'nın üçüncü misyonunun iş dünyasının yatırım sürecinde karşılaşması muhtemel sorunları yaşamasını önlemek olduğunu anlatan Tuncay Engin, "Bunun için iş dünyamıza ücretsiz yatırım danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Kredilerden yararlanmak için aracıya, danışmanlık şirketlerine, çantacılara gerek yok. Kandırmaya çalışanlar olabilir. Onlara inanmayın. Bizim uzmanlarımız var. Formatımız hazır. İnternetten de proje hazırlama rehberlerimize ulaşılabilir" diye konuştu.
BANKA BORCUNA HİBE VERİLEMEZ
Tuncay Engin, bir soru üzerine bitmiş yatırımlar ya da banka kredilerinin ödenebilmesi için BAKA'nın hibe desteğinden yararlanılamayacağını da belirterek, "Hibe desteğinden yararlanabilmek için yatırımın 2 milyon lirayı aşmaması, yani KOBİ büyüklüğünü aşmaması gerekiyor. Firmada çalışan sayısının da 250'yi, yıllık cirosunun da 40 milyon lirayı aşmaması gerekiyor. 5 ile 250 arasında kişi çalıştıran, yıllık cirosu 40 milyon lirayı aşmayan küçük ve orta ölçekli işletmelerin projeleri kriterlere uygun olması halinde hibeden yararlanabiliyor" dedi. Engin, kriterlerle ilgili değerlendirmenin ise birkaç aşamalı olduğunu ve puanlamaya göre projelerin hibeden yararlanıp yararlanamayacağına karar verildiğini sözlerine ekledi.
BAKA'NIN DESTEĞİ KALDIRAÇ GÖREVİ YAPIYOR
BAKA'nın dördüncü misyonunun bölgenin yurt içi ve yurtdışında tanıtımını yapmak olduğunu anlatan Tuncay Engin, bu kapsamda Hindistan'ı kendilerine hedef ülke seçtiklerini açıkladı. BAKA'nın kredilerinden yararlanan işadamları ise hibe desteğinin bir kaldıraç görevi yaptığını, aynı zamanda vizyonlarının da gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.