Ülke genelinde Evde Sağlık ve Ruh Sağlığı Hizmetleri'nin sağlık tesislerinde sunumunun iyileştirilmesi, hizmet sunucuları arasında ortak uygulama birliğinin sağlanması ve hizmetlerin farklı bakış açıları ile birlikte geliştirilmesi amacıyla, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği koordinasyonunda düzenlenen 2. Antalya Evde Sağlık ve Ruh Sağlığı Hizmetleri Sempozyumu, Kundu Kervansaray Otel'de devam ediyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Emre Yatman, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Toplum Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Antalya KHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, Antalya KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Cenker Ateş, Antalya KHB İdari Hizmetler Başkanı Ramazan Aslantürk, Antalya KHB Mali Hizmetler Başkanı Dr. Bahri Özdemir, Antalya KHB'ye bağlı tüm sağlık tesisleri yöneticileri, Türkiye genelinde bazı kamu hastaneleri birliklerinin, halk sağlığı müdürlüklerinin çalışanları, ülke genelindeki bazı belediyelerin çalışanları olmak üzere 350'ye yakın kişi katıldı.
20 BİN 535 HASTAYA ULAŞILDI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Emre Yatman, Türkiye'de 915 evde sağlık hizmetleri birimi oluşturulduğunu, birimlerin 2 bin 719 cihaza ve 991 araca sahip olduğunu ifade etti. Bugün gelinen noktada 4 bin 47 personel ile 479 bin 207 hastaya ulaşılarak evde sağlık hizmeti sunulduğunu belirten Yatman, her geçen yıl ulaşılan hasta sayısında da artış olduğunu belirtti. Dr. Emre Yatman, evlerinde bakımı yapılan hastaların yüzde 41'inin nörolojik hastalıkları, yüzde 22'sinin ise kardiyovasküler hastalıkları bulunan kişiler olduğunu, kayıtlı aktif hizmet alan hasta sayısının 213 bin 592'ye ulaştığını söyledi. Yatman, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde ise 20 bin 535 hastaya ulaşıldığını aktardı.
Antalya KHB Genel Sekreteri Erdoğan Taş ise 2010 yılında verilmeye başlayan evde sağlık hizmetleri ile hastaneye gidemeyen yatağa bağımlı hastaların evlerinde muayenelerinin yapılmaya başlandığını ve ilaçlarının takip edildiğini belirterek şunları söyledi:
"Bırakın hastaneye gitmeyeni, 15-20 yıl boyunca hiç doktor, hemşire görmeyen insanlara ulaştık. Bu hastalara önemli bir hizmet sunan sağlık ordusu, insanların duasını almakta. Şefkatle, özveriyle, empati kurularak yürütülen çalışmaların hasta memnuniyetini de kazandığı gibi artırdığını da ifade edebilirim. Ruh sağlığı konusunda düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların da görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı hastalık olarak nitelendirilen şizofreni konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor. Toplumun yüzde 1'i şizofreni hastası ve bunların yarısı evde sağlık hizmeti alıyor. Hastalarımız kadar bu tür hastaya ulaşıp tedavilerinin, takibinin yapılması gerekiyor."