Hıristiyanlıkta her yıl 24 Aralık'ta başlayıp 26 Aralık'a kadar devam eden ve Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Christmas veya Noel olarak da bilinen dönem için bu yıl yine kutlamalarda Türk çiçekleri kullanılacak. Antalya'da üretimi yapılan başta karanfil olmak üzere gerbera, ronanculus ve demet çiçek süslemelerinde kullanılan yeşilliklerden oluşan 50 milyon dal çiçeğin ihracatına başlanıldı.
10 MİLYON DOLAR GELİR
Türk çiçek sektörünce kesme çiçeğin yanı sıra, Avrupa ülkelerine Noel kutlamaları için Antalya, Isparta ve Burdur'da köylüler tarafından dağlardan toplanan bitkilerden yapılan 1 milyon 200 bin çelenk de ihraç ediliyor. Geçen yıla göre hem kesme çiçek, hem de çelenk ihracatında yüzde 20'lik artış sağlayan ihracatçıların geliri ise 10 milyon dolar olacak. Toplam 36 Avrupa ülkesine yapılan ihracatta öne çıkan ülkeler ise İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa.
KIRMIZI VE MOR RENKLER GÖZDE
Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Christmas veya Noel olarak da bilinen Hıristiyan dünyasındaki bu kutsal gün için Antalya'da üretilen karanfil başta olmak üzere kesme çiçek türlerinin bu yıl 36 Avrupa ülkesine ihraç edildiğini söyledi. Kesme çiçeklerde en çok karanfil tercih edildiğini belirten Bağdatlıoğlu, renk olarak ise kırmızı ve mor renklerin ağırlıklı olduğunu dile getirdi. Bağdatlıoğlu, karanfil dışında gerbera, ronanculus ve süslemelerde kullanılan yeşilliklerin de gönderildiğini açıkladı.
1 MİLYON 200 BİN ÇELENK
Bu yıl aynı kutlamalar için kapılara asılan veya yemek masalarında kullanılan çelenklerin de Antalya'dan gönderildiğini dile getiren Osman Bağdatlıoğlu, "1 milyon 200 bin adet çelenk gönderilmeye başladı. Zemin olarak mersin ya da selvi yaprağı kullanılan çelenklerin süslemeleri okaliptus, dağ çileği, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, fosfor, ayışığı, kızılcık, çam kozalağı, Akseki kozalağı, süs narı gibi bitkilerle yapılıyor" dedi.
HIRİSTİYANLAR İÇİN KUTSAL
Taçlarda, Christmas'ın simgesi olan kırmızı rengin ve kozalağın çok önemli olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, "Hıristiyanlar için bu taçlar doğum günü, hasta ziyareti ve bu tür dini bayramlarda kutsal bir değere sahip. Birbirlerine hediye olarak verirler ve mutlaka evlerinin kapılarına asarlar. Bu taçlar kutsal sayıldığı için Noel'de daha büyük önem arzeder. Noel gecesi yemek masalarının ortasına büyük mum yakılarak da kullanılır" dedi.
Geçen yıl, Noel döneminde 40 milyon dal kesme çiçeğin yanı sıra 1 milyon çelenk ihraç edildi. 2012'de ise aynı dönemde Avrupa'ya 50 milyon dal kesme çiçek ile 1.5 milyon noel çelengi gönderildi.