ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi, Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde, yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla Sektörel Çalışma Toplantısı düzenlenmiş, toplantıda, BATEM arazilerinde deneme parsellerinin oluşturulması, denemelerde buğday üretiminde farklı buğday çeşitlerinin kullanılmasına karar verilmişti. Buğday ekim dönemini bekleyen ATB, deneme ekimlerine başladı. ATB AR-GE Sorumlusu Ziraat Mühendisi Çetin Baver Salman ile BATEM'den ziraat mühendisi Ali Koç, tarım işçileriyle birlikte Aksu'daki 20 dekarlık BATEM arazisine ve Korkuteli'nin Kemerağzı Köyü'ndeki 12 dekarlık alana 22 çeşit buğday ekimini gerçekleştirdi. Haziran ayına kadar izlemesi yapılacak çeşitler arasında bölgeye en uygun buğday çeşidi belirlenecek, üreticilere önerilecek.
BUĞDAYDA KALİTE VE VERİM ARAYIŞI
ATB Başkanı Ali Çandır, yılda 256 bin ton buğday üreten Antalya'nın istediği ürün kalitesi ve verimine ulaşamadığını bildirdi. Ali Çandır, üreticiden gelen talep üzerine bölgeye uygun, verimli, kaliteli, hastalık ve zararlılılara dayanıklı buğday çeşidini elde etmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Çandır, "Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde, yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla denemelerin yapılması fikri, ilgili sektör paydaşlarının da istek ve kararlılığı neticesinde bugün hayata geçmiştir. Borsamızca yapılacak çalışmaların ilk etabını kamu ve özel sektörden temin ettiğimiz tohumların ekimi ile başlattık. Zaman içerisinde tohumların gelişimi, verimi ve kaliteleri değerlendirilerek üreticilerimizle paylaşılacaktır" diye konuştu.
PROJEYE DESTEK
Ali Çandır, projeye Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amirliği, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği ile özel sektörün destek verdiğini söyledi.