ANSİAD'a yaklaşık 22 yıldır üye olan ve çeşitli yönetim kademelerinde görev alan işadamı Muharrem Koç, misafir ettiği bazı ANSİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği 'Salı Kahvaltı Grubu'nda, ANSİAD faaliyet alanlarıyla benzer faaliyetlerin yapılmasının dernek içinde ayrımcılığa yol açtığı, ANSİAD'la rekabet içindeki bu halin mevcut ve geçmişteki yönetimleri ve konudan haberdar üyeleri rahatsız ettiği gibi gerekçelerle dernekten ihraç edildi.
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu'nun imzasıyla 26 Mayıs 2014 tarihli Haysiyet Divanı kararı ve 27 Mayıs 2014 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla, dernek tüzüğü ve teamüllerine aykırı tutum ve davranışlarının dernek onurunu zedelediği, üyeler arasında huzursuzluğa sebep olduğu için üyeliğinin sona erdirildiği bildirilen Koç, genel kurul kararı olmadan ihraç edilemeyeceği yönünde karara itiraz etti.
MAHKEMEDEN GENEL KURUL KARARI
Ancak ANSİAD yönetimi, üyeliğin bittiğine dair yanıt vererek Koç'u ANSİAD'ın tüm sistemlerinden sildi. Bu yanıt üzerine Koç, 'üyeliğinin genel kurul karar verinceye kadar devam ettiğinin tespiti' yönünde mahkemeye başvurdu. Antalya 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, olaya ilişkin kararını verdi. Mahkeme, üyelik ihracının genel kurul tarafından yapılabileceğine işaret etti.
ÜYELİĞİ DEVAM EDİYOR
Mahkeme, 'dernek üyeliğine kabul ve ihraç hallerinde son kararın 4721 sayılı TMK'nun 80'inci maddesine göre genel kurula ait olduğu, dernek genel kurulunun dernek üyeliğinden ihraca ilişkin bir kararı bulunmadıkça dernek üyeliğinin açık olduğu, dosya kapsamında davacının üyelikten ihracına dair genel kurulda alınmış bir kararın da bulunmadığı ve davacının da genel kurula itiraz ettiği, bu sebeple üyeliğinin devam ettiğinin tespitini istemekte hukuki yarar olmadığı' yönünde karar verdi.
ANSİAD'A YENİDEN BAŞVURDU
Koç, 24 Kasım tarihli mahkeme kararıyla birlikte ANSİAD yönetimine 1 Aralık'ta yeniden başvurdu. Mahkeme kararını da sunan Koç, dernek üyeliğinin ihraç kararıyla sona erdiği şeklindeki yönetim kurulu uygulamasına derhal son verilmesi, üyeliğiyle ilgili kısıtlanan her türlü hakkın tarafına iadesi, bundan sonraki dernek faaliyetleriyle ilgili sahip olduğu bütün haklardan istisnasız yararlandırılması ve üyeliğinin son bulduğu internet aracılığıyla dernek üyelerine tek tek duyurulduğundan, bunun telafisini sağlamak amacıyla dernek üyeliğinin devam ettiğinin internet sitesinde yayınlanması ve tüm üyelere duyurulması gibi taleplerde bulundu.
'ONUR VE ŞEREFİM ZEDELENDİ'
Karara ilişkin ANSİAD üyelerini de bilgilendiren Muharrem Koç, mahkeme kararıyla dernek üyeliğinin genel kurul tarafından ihraç kararı onanıncaya kadar devam etmesi yasal zorunluluk olduğu halde, kanuna aykırı olarak 6 ay boyunca dernek üyeliği hakların yoksun bırakıldığını söyledi. Onur ve şerefini zedeleyecek şekilde beyanatlar vererek, yayınlar yapılmasına neden olan yönetim kurulu üyeleri hakkındaki hukuki ve cezai yasal haklarını kullanacağını da belirten Koç, savunması dahi alınmadan verilen ihraç kararı üzerine yaptığı itirazlara üyeliğinin haksız ve hukuksuz bir şekilde sona erdirildiğini söyledi.
Üyeliğinin genel kurul karar verinceye kadar devam etmesi yönünde açtığı dava sonucuna göre de üyeliğinin devam ettiğini belirten Koç, "Haksız ve hukuksuz gerekçelerle keyfi yere ihracımın üzerinden 6 ay geçmiş ve gerekçeli mahkeme kararını kendilerine ulaştırmış olmama ve bu konudaki üyelik haklarımın iadesi yönündeki dilekçemin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen ANSİAD yönetimi mahkeme kararını da uygulamayarak hukuksuz davranmaya devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte hukuk çerçevesinde her türlü girişimde bulunacağım" dedi.