Finike Ziraat Odası başkanı Halil Sarıçobanoğlu, 15 Kasım itibariyle hasadı başlayan portakal sezonuna ilişkin değerlendirme yaptı. Sezonun ilk açılışının 80 kuruşla başladığını belirten Sarıçobanoğlu, piyasanın durgun olduğunu, iç pazardan üreticiyi rahatlatacak bir talep olmadığını ve ürünün dalında beklediğini aktardı.
Mandalina rekoltesinin son yılların en yüksek seviyesinde olduğunu vurgulayan Sarıçobanoğlu, piyasada yaşanan bolluğun azalması halinde portakala rağbetin artacağını belirterek, "Tüketici fiyat olarak daha avantajlı olan mandalinayı almayı tercih ediyor. Bu yıl mandalina rekoltesi yüksek o nedenle piyasanın bir süre daha durgun devam edeceğini düşünüyorum" dedi.
Portakal rekoltesinin erkenci bölgelerde yüksek, ova kesimlerinde ise düşük olduğunu kaydeden Sarıçobanoğlu, "Erkenci dediğimiz birinci kesim rekoltesi iyi ancak ova kesiminin rekoltesi düşük, dolayısıyla yüzde 50 düşüş var. Geçen yıl rekolte yaklaşık 300 bin tondu. Finike genelinde 150- 200 bin ton arası gerçekleşir" diye konuştu.
Portakalın üreticiden satılan fiyatının son 12 yıllık ortalamasının 50 kuruş olduğunu da kaydeden Sarıçobanoğlu, "Geçen yıl bazı üreticilerin ürünleri dalında kaldı. Bu sürede üretici maliyetleri, gübre, ilaç 2 katına, mazot 3 katına çıktı. İyi bakılan bahçelerin kilogramdaki maliyeti 50 kuruş. Üreticiyi kurtarması için de satışın en az 80 kuruş olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
60 yıldır portakal üreticiliği yapan İsa Eser ise üretici maliyetlerinin yüksekliği ve portakal fiyatının üreticiyi kazandırmayacak kadar düşük olmasından yakındı. Maliyetlerin dövize endeksli sürekli yükseldiğini vurgulayan Eser, "Son yıllarda portakal üreticisi kesinlikle emeğinin karşılığını alamıyor. Üretici sıkıntılı bir dönem yaşıyor" dedi.