Tapu umudu üçüncü kuşağa miras kalan Kepezaltı ve Santral mahalleleri, Antalya'da 1970'li yıllarda başlayan sanayileşme hareketiyle birlikte kuruldu. Başta Dokuma ve Ferrokrom fabrikalarında çalışmak için Burdur, Korkuteli gibi civar il ve ilçelerden gelenler, 'vakıf' mülkiyetindeki arsaları işgal etti, hayatlarına tek göz gecekondularda yeni bir başlangıç yaptı. 1980'lerle birlikte bölgede barınma mücadelesi, arsa ve tapu mücadelesine dönüştü. Her iki mahalle, yıllar içinde akraba yanına yapılan göçlerle büyüdü, gecekondulara her geçen gün bir yenisi eklendi.
PLAN ÇALIŞMALARI TÜREL'LE BAŞLADI
80'lerin ortasında Antalya Belediyesi, bölgeyi Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kamulaştırdı ve alanı 'gecekondu önleme bölgesi' ilan etti. Bölgeye ilişkin imar plan çalışmaları Menderes Türel'in, büyükşehir belediye başkanlığının ilk dönemi olan 2004- 2009 yılları arasında önemli mesafe kat etti. 'Kentsel dönüşüm' alanı ilan edilen Kepez ve Santral mahallelerinde, 5 kata kadar imar izni veren planlama çalışması başladı. Fakat 'kentsel dönüşüm' adı, mahallelide 'evlerimizden çıkartılacağız' şeklinde algılanarak TOKİ korkusuna neden oldu. Siyasi tercihini hep iktidar partisinden yana kullanan iki mahalle, 2009 yerel seçimlerinde siyasi tercihini değiştirdi. Burun buruna giden seçimlerde iki mahalleden CHP'ye 2 bin 744, Ak Parti'ye 2 bin 244 oy çıktı.
TAPU VAAT OLARAK KALDI
2009 seçimlerinde mahallelilerle 'hak sahipliği sözleşmesi' imzalayan CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bölgede 'yeniden yerleşim' adını verdikleri bir proje üzerine çalıştı. CHP'nin çalışması "Türkiye'de kentsel dönüşüm adı altında uygulamalarda mahalle sakinlerinin planlama ve uygulama aşamasında dışlandığı, estetik unsurlardan yoksun, beton bloklarla dolu çevreler yaratıldığı ve hak sahiplerinin mağdur edildiği" şeklinde ifade edilen bir teorik hat üzerine kuruldu. Bu yaklaşımın sonucu bir katılım modeli geliştirildi. Mahalleliye "Arsa tapusu mu daire tapusu mu?" diye soruldu, referandum yapıldı. Mahalleden karar arsa tapusu olarak çıktı. Yapılan çalışmalar sonucunda Büyükşehir Belediyesi, hak sahiplerine dağıtmak üzere Kepezaltı ve Santral mahallerinin tapusunu üzerine geçirdi fakat, Büyükşehir alacaklılarının tapu üzerine koyduğu şerhlerden dolayı 2014 seçimlerinden önce verdiği sözü yerine getiremedi, tapular hak sahiplerine devredilemedi.
'HAYIRLI OLSUN' DEDİ OYLARI ALDI
Mart ayında yapılan seçimlerde her iki mahallenin sandığından Ak Partili Menderes Türel çıktı. Türel seçimlerde iki mahalleden 2 bin 717 oy alırken, Akaydın 2 bin 202 oy aldı. Türel'in seçimler öncesi bölgede yaptığı bir akşam mitinginde "Aslında kazanan biz olmayacağız. Bizimle beraber sizler olacaksınız. Kepezaltı ve Santral olacak. Tapu sorunu çözülecek. Şimdiden hayırlı olsun" sözleri mahalledeki seçimin de seyrini değiştirdi.
YENİ PROJE ve KAZANIMLAR
Seçimlerin ardından Başkan Türel, Ağustos ayında Kepezaltı ve Santral mahalleri için hazırlanan ve 'kentsel değişim' ve 'kentsel yenilenme' olarak anlatılan yeni projeyi mahalle sakinleriyle paylaştı. Yeni proje hak sahiplerine hiç para ödemeden metrekare hakları kadar daire sahibi olma, aynı sokakta oturanların aynı yerde oturması, ister tek daire ister küçük metrekareli iki daire sahibi olma gibi imkanlar sunarken, Akaydın döneminde hazırlanan planlardan daha fazla imar hakkı tanıyarak mahalleliye 2.5 kat daha fazla kazanma imkanı da yarattı. Ayrıca tapu için daha önce para ödeyen hak sahiplerine ödedikleri paranın karşılığı kadar arsa verileceği belirtildi.
İller Bankası'nın garantörlüğünde ilerleyecek proje ayrıca alışılagelen site yerleşiminden farklı olarak, yüksek binalar ve kalın duvarlarını ortadan kaldıran, kişi başı yeşil alan miktarı ve eğitim sağlık tesisleriyle Antalya'da yeni bir yaşam alanı olarak ortaya çıkma iddiasını taşıyor. Böylece proje tamamlandıktan sonra hali hazırda bölgede bin TL olan metrekare birim fiyatının 3 bin TL seviyesine çıkması öngörülürken, inşaat süresi boyunca da hak sahiplerine kira yardımında bulunulacak.
PROJE 36 AYDA TAMAMLANACAK
Bakanlar Kurulu'nun resmi gazetede yayınlanan Kezpezaltı ve Santral mahallerinin riskli alan ilan edilmesi ve bölgede 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerinin geçerli olmasına yönelik kararı projenin ikinci aşamasını oluşturuyor. 132 hektarlık proje alanın belirlenmesinin ardından mimari projelerin hazırlanması ve hak sahiplerini görüş ve onaylarının alınması aşaması başlayacak. 36 ay içinde tamamlanması öngörülen çalışma kapsamında 2015 yılı Mayıs ayı içinde her iki mahallenin tamamen yıkılması ve sonrasında Temmuz ayında inşaat temellerinin atılması bekleniyor.