Yaz aylarında yaklaşık 4 milyon turiste ev sahipliği yapan ve turizmden yılda 3.5 milyar dolar gelir elde eden Alanya, son yıllarda spor turizmiyle de adından söz ettirmeye başladı. 'Ölü sezon' olarak adlandırılan kış aylarında düzenlenen kamp ve seminerler boş kalan konaklama tesislerini ve kent merkezini hareketlendirirken, yaz aylarında Alanya Belediyesi'nin de desteğiyle art arda düzenlenen spor organizasyonları ise ekonomiye katkı sağlıyor.
Geçen yıl 53 spor organizasyonuna ev sahipliği yapan Alanya'da bu yıl sayı 56'ya yükseldi. Bu organizasyonlar için ilçeye çok sayıda ülkeden sporcu, teknik ekip, yönetici, hakem ve sporcu yakını olmak üzere 27 bin kişi geldi. Spor organizasyonları için gelenler kentteki konaklama tesislerinde yaklaşık 120 bin geceleme yaptı. Spor turizmi sayesinde bu yıl ekonomiye yaklaşık 17 milyon dolar katkı sağlandı.
ORGANİZASYONLAR HIZ KESMEDİ
Alanya'da 2014 yılı faaliyetleri 11- 16 Ocak tarihlerinde 'Gençler Türkiye Tekvando Şampiyonası' ile başladı. Yaz aylarında salon hokeyi, yüzme, hentbol, golbol, dağ bisikleti, çocuk oyunları, çim hokeyi, plaj tenisi, eskrim, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, voleybol, Wings for Life Run (Yaşam için kanatlar dünya koşusu), işitme engelliler futbol şampiyonası, plaj voleybolu, karate, tenis, yağlı güreş, 'Herkes için spor' etkiliği ve plaj futbolu turnuvaları yapıldı. Yaz spor organizasyonları 30- 31 Ağustos tarihlerinde motokros yarışlarıyla devam etti. Alanya'da ilk kez düzenlenen bu yarış Gökbel Yaylası'nda 56 sporcunun katımıyla gerçekleştirildi. Spor organizasyonları yılsonuna kadar lakros, Triatlon Dünya Kupası, yüzme maratonu, Türkiye Off Road Şampiyonası, salon hokeyi ve futsal turnuvalarıyla devam etti.
'NE KADAR TESİS, O KADAR TALEP'
Alanya Belediyesi Spor Müdürü Levent Uğur, 2014 yılında 56 spor organizasyonuna ev sahipliği yaptıklarını ve bunların birçoğunun uluslararası organizasyonlardan oluştuğunu söyledi. Spor organizasyonları için ilçeye gelenlerin konaklama tesislerindeki geceleme sayısının yaklaşık 120 bin civarında olduğunu belirten Uğur, "Spor organizasyonları için gelenlerin ülke ve bölge ekonomisine yaklaşık 17 milyon dolar katkısı olduğunu düşünüyoruz. Spor turizminin, kış aylarında boş kalan tesislerimizi canlandıracağını ve katkı sağlayacağını da biliyoruz. Bunun için daha fazla tesisleşmeye ihtiyacımız var. Ne kadar çok tesisimiz olursa o kadar çok talep görürüz" dedi.
'ORYANTİRİNG HAZIRLIĞI'
Geçen yıllardan farklı olarak 2015 yılında ilk kez Oryantiring Federasyonu'nun bir etkinliğini Alanya'da yapacaklarını da aktaran Uğur, "Hedef bulma sporu diye adlandırılan oryantiring organizasyonu 26 Şubat- 1 Mart tarihlerinde yaklaşık 2 bin sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecek. Sporcuların büyük bölümü, değişik ülkelerden subay seviyesinde askerlerden oluşuyor. Bu tip uluslararası organizasyonları artırarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yeni yılda da halkımızdan spor organizasyonlarına katılarak destek vermelerini bekliyoruz. Federasyonlarla işbirliği yaparak yeni spor dallarını ilçemize kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.