Antalya'da 19'uncusu düzenlenen Milli Eğitim Şurası'nda Eğitim Bir Sen'in önerisiyle gündeme gelen ve büyük tartışmalara konu olan Turizm ve Otelcilik Liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılmasına ilişkin öneri, Antalya Kent Konseyi Turizm Komisyonu'nun araştırmasına konu oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) en çok alkol tüketen ülkeleri araştırmasından yola çıkan Komisyon Başkanı Recep Yavuz, sözkonusu dersin turizm sektöründeki önemini vurgulamak amacıyla Antalya'ya en çok turist gelen ülkeler ile en çok alkol tüketen ülkeler sıralamalarını karşılaştırdı. Yapılan değerlendirmede Antalya'ya en çok turist gönderen ülkelerin dünyanın en çok alkol tüketen ülkeleri olduğu belirlendi.
RUSYA VE ALMANYA
Antalya Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Recep Yavuz, dünyada en çok alkol tüketen ülkeler sıralamasında 15,1 litreyle dördüncü olan Rusya'nın Antalya'ya en çok turist gönderen ülke olduğunu söyledi. 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde Rusya'dan 3 milyon 479 bin turist geldiğini kaydetti.
Antalya'nın turizminde ikinci sırada olan Almanya'nın ise en çok alkol tüketen ülkeler sıralamasında kişi başına 12 litreyle 11'inci sırada olduğunu belirten Yavuz, Almanya'nın Ocak- Kasım döneminde Antalya'ya 2 milyon 911 bin turist gönderdiğini söyledi.
Dünyanın en çok alkol tüketen ülkeleri arasında 17.5 litreyle ilk sırada yer alan Belarus'tan 2014'ün ilk 11 ayında 141 bin turist ağırlandığını belirten Yavuz, en çok alkol tüketen ülkeler Moldova, Litvanya, Romanya, Ukrayna, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Hollanda, İngiltere, Belçika, Polonya, Avusturya, Danimarka, Fransa, İsviçre, Finlandiya, Litvanya ve Slovakya'nın alkol tüketim ortalamasının kişi başına aylık 10 litrenin üzerindeki ülkeler olduğunu dile getirdi.
Bu ülkelerin Antalya'ya en çok turist gönderen ülkeler olduğunun altını çizen Yavuz, şöyle konuştu:
"Bu insanlar için alkol hayatlarının bir parçası ve her vesilede içiyorlar. Antalya'da özellikle her müşteri için otele girişte karşılama kokteyli sunulur. Bu bir sıcaklık, misafirin selamlanmasıdır. Hatta biz onu lokumla, kolonyayla süsleriz. Avrupa'nın kokteylini kendi lokum ve kolonyamızla sentez olarak sunarız. O yüzden öğrencinin kokteyl öğrenmesi bizim dinimize, kültürümüze yapılmış bir haksızlık değildir. Özellikle Antalyalı misafir Avrupa'dan geliyor, Avrupa'da da alkol tüketimi yüksektir. Tatilde dinlemeyi seçmiş kişi içer ve içkiyi yasaklayamayız. Bir öğrencinin alkol sunumunu öğrenmesi içmesi anlamına gelmez. Sigara fabrikasında çalışan biri sigara içmeyebilir. O çocuk bırakın kokteyli, otelde sert alkollü içki verecek. Bu turizmin içinde var. Kaçacak, korkulacak bir şey değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın tekrar bu şura kararını gözden geçirmeli, turizm sektörünün penceresinden bakılması gerekiyor."