Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yaklaşık 10 yıl önce temel kazısı sırasında Antalya kent tarihini değiştiren nekropol, tarihi mezarlık alanının çıktığı bilinen adıyla Doğu Garajı'nda uygulanacak 'Doğu Garajı ve Nekropol Alanı Projesi'ni düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşen tanıtım toplantısına Başkan Türel'le birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Birol Ekici, Büyükşehir şirketlerinden ANTEPE Genel Müdürü Bahadır Yantaç ve proje Mirarı Emre Erkal katıldı.
'REKLAM ARASI SONA ERDİ'
Başkan Türel, tanıtımı gerçekleştirilen projenin 10 senelik bir çalışmanın sonucu olduğunu belirterek, "Seçimden sonra göreve gelir gelmez, 5 senelik bir reklam arasının ardından, bir arpa boyu yol almayan projeleri el atarak Antalya'ya yeniden kazandırmak için çok hızlı bir çalışma ortaya koyduk" dedi.
Tanıtımı yapılan projenin 2005 yılında Mimarlar Odası Antalya Şubesi'yle gerçekleştirdikleri yarışma sonucu elde edilen projenin tadil edilmesi sonucu ortaya çıktığını kaydeden Başkan Türel, şunları söyledi:
"Tarihi mezarlık alanının da içinde olduğu için bölgede geleneksel çarşı kültürümüzü, Festival Çarşısı esnafını da geriye getirmek üzere, yaşatmak üzere projeye son detaylarını kazandırmak üzere hız verdik. Avam proje tamamlandı. Uygulama projeleri, çarşı kısmı için devam ediyor. Nisan ayı içerisinde uygulama projelerinin tamamlayacağız. Ancak nekropol ile ilgili avam proje vardı. Detay proje noktasına gelmişti. Bu çalışmayla ilgili ihale hazırlıklarını sürdürdük. 20 Şubat tarihinde mezarlıkla ilgili bölümün ihalesi yapılıyor. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından Mart ayı içerisinde nekropol alanında inşaat çalışmalarını başlatmayı düşünüyoruz. Nisan ayında çarşı ile ilgili ihale hazırlıklarına başlayacağız. Haziran ayı gibi ihaleye çıkarak inşaat çalışmalarına başlayacağız."
700 KİŞİLİK TİYATRO SALONU
Proje kapsamında yeraltında 25'i tur otobüslerine ayrılmak üzere 700 araçlık otoparkın yer alacağını kaydeden Başkan Türel, projenin çarşı bölümünün geleneksel halk pazarı, çarşı kültürünü yaşatan bir anlayışla yerli yabancı turistlere, Antalyalılara hizmet vereceğini kaydetti. Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı'nın ve Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nun da bölgenin canlığını sağlaması için buraya taşınacağını dile getiren Başkan Türel, bunun için çarşı alanında 700 kişilik konser ve tiyatro salonunun yer alacağını dile getirdi. Başkan Türel, daha önce bölgeden taşınan halk pazarı ve Festival Çarşısı esnafı içinse 200 dükkan oluşturacaklarını söyledi. Hali hazırda metrekare bazında hak sahipleri için yeterli sayıda dükkanının söz konusu olamayacağının altını çizen Başkan Türel, "Metrekareler küçülebilir ama 3 - 4 kat daha değerli bir alandan bahsediyoruz" dedi.
KENT MERKEZİ CAZİBE ALANI
Bu projelerle amaçlarının Antalya'nın kent merkezini turist için birer cazibe alanı haline getirmek olduğunu anlatan Menderes Türel, "Seçimlerden önce 'Kent merkezine turist gelecek o turist bu dükkana girecek' diye de iddialı bir söz söylemiştik. Kent merkezini çekim merkezi haline getirmezseniz turist gelmekten imtina eder. Projelerle kent cazibesine yönelik eserler ortaya çıkartırsanız turisti otelde bağlasanız durmaz ve o turist o dükkana girer" diye konuştu.
ÇOK FARKLI BİR KENT MERKEZİ
Başkan Türel, Doğu Garajı ve Nekropol Alanı Projesi'nin kentsel yenileme alanı ilan edilmesi için gerekli başvuruların yapıldığı Balbey Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı cephe giydirme, Kaleiçi'nde sosyal yaşam kalitesini yükseltecek tarihi yat limanı projesi, Tophane çay bahçesi yenilenmesi, eski il özel idare alanının hemen önünde denize sur gibi uzanan apartmanların yıkılması ve Büyükşehir Belediye binasını da içine alan Karaailoğlu Parkı'nın kent müzesi olarak yeniden düzenlemesiyle birlikte değerlenmesi gerektiğini söyledi. Türel, "Antalya merkezinde çok farklı bir fotoğrafı bugünden ifade etmek mümkündür. Onun için bol bol bugünkü haliyle fotoğraf çekin. 3 - 5 sene sonra çok daha güzel bir fotoğraf haline gelecek" dedi.
BİLİNEN AVM'LERDEN DEĞİL
Projenin mimarı Emre Erkal ise çarşı projesinin kapalı kutu olarak kentin içine gelmiş alışveriş merkezlerinden farklı olduğunu belirterek, "Sokağın içeriye çekilmesiyle, geçirgen ve açık bir yapı olarak, iklimlendirilmiş kapalı kutu gibi değil doğal hava akışının olduğu ferah boşlukların olduğu bir yapı olarak düşünüldü" dedi. Erkal, nekropol alanında ise Türkiye'de bir ilk olarak koruma kullanma dengesi içinde alanın üstten gezilmesine olanak sağlayan geniş açıklıklar ve yürütme platformlarına sahip, sergi alanlarının da yer aldığı bir projenin uygulanacağını dile getirdi.