KEMER'DEKİ ÜRETİCİLER SULAMA ÜCRETİNDEN DERTLİ

11 Şubat 2015 Çarşamba  15:31

Bu yıl başında fırtına ve yağmur nedeniyle olumsuz dönem geçiren Kemer'deki üreticiler, narenciye ürünlerinde yüzde 30 azalma olduğunu belirtti. Bunun yanında özellikle sulama suyu ücretlerinde sıkıntı yaşadıklarını savunan üreticiler Sulama Birliği'nin sorunlarına çözüm bulamadığını öne sürdü.

30 yıldır narenciye üretimi ve ticareti yapan Mehmet Taşdeniz, "En büyük sıkıntımız, dönüm başına alınan sulama ücreti. Bu ücret Tekirova'da 15 lira, Göynük'te bedava, Elmalı civarını soruşturuyoruz 10- 15 lira. Burada ise 60 lira iken bu yıl 75 liraya çıktı. Zaten milletin mahsulü alanda kaldı, bu sene 40 kuruşa zor satıyoruz portakalı" dedi.




Kemer Sulama Birliği Başkanı İsmail Kayrak ise Kemer'de 6 bin 200 dönüm sulanabilir alan olduğunu ve bu alanın 5 bin 400 dönümünün sulamasının yapıldığını kaydetti. Dönüm başına alınan ücretlerin 2 taksit olarak ödendiğini aktaran İsmail Kayrak, bütün bölgelerdeki taban fiyatın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlediğini ama giderlere göre bölgelerde fiyat farklılıkları olduğunu vurguladı. 

Sulama ücretlerinde Kemer'in en pahalı bölge olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan İsmail Kayrak, şöyle dedi:

"Kemer'de yaklaşık 1300 sulayıcımız ve sulanan 5 bin 400 dönüm alan var. Göynük Mahallesi'nde Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yapmış olduğu bir tesis yok. Şu anda mahalle muhtarı işletiyor ve ne şekilde işletildiğini bilmiyoruz. Tekirova Mahallesi'nde DSİ'nin yapmış olduğu bir tesis vardı. Eskiden Tekirova Belediye iken bu işi belediye kendi yapıyordu. Fakat şu anda belediye bu işle ilgilenmiyor. Geçen seneden beri bu yer muallakta. Ama kanunen bize devredilecek" diye konuştu.

Narenciyenin yılda 10 kez sulandığını anlatan İsmail Kayrak, "Kemer'deki kanallar 1970'li yıllarda yapıldığından Sulama Birliği'nin aldığı paraların bir kısmı bu yerlerin yenilenmesine gidiyor. Bununla birlikte personel giderleri ve 100 bin lira civarında bir elektrik giderimiz oluyor. Kiriş ve Çamyuva mahallelerini pompayla besliyoruz. Kaldı ki suyun yüzde 30'unu dereye salıyoruz. Su sıkıntısı yaşıyoruz. Bu yıl için onu bilemiyoruz. Şu ana kadar yağmurlar iyiydi ama bahar aylarında da iyi olursa sıkıntı yaşamayız. Ama baharda bu yağmurlar olmazsa sıkıntı olacaktır" şeklinde konuştu.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/KEMER-DEKI-URETICILER-SULAMA-UCRETINDEN-DERTLI/88290