ÇETİN ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

3 Mart 2015 Salı  17:03

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“2015 Şubat ayı fiyat endeksleri bir önceki aya göre TÜFE’de %0,71, Yİ-ÜFE’de %1,20 oranında artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %7,55, yurt içi üretici fiyatlarında %3,10 olarak gerçekleşmiştir.

TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış %2,59 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” %1,77 ile “ulaştırma” ve %1,06 “lokanta ve oteller” gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artış %13,7 ile “gıda ve alkolsüz içecekler, %12,66 ile ‘lokanta ve oteller’ ve %9,18 ile ‘çeşitli mal ve hizmetler’ harcama gruplarında ortaya çıkmıştır.

Şubat Ayı Zam Şampiyonu Mandalina

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını % 28,22 ile mandalina alırken bunu % 27,72 ile dolmalık biber ve  % 20,67 ile patlıcan izlemiştir. En fazla düşüş gösteren maddeler ise %15,28 ile çizme (kadın için), % 14,08 ile kaban yünlü (erkek için) ve % 13,80 ile bot (kadın için) olmuştur.

Tarımsal fiyatların çıkarılmasıyla hesaplanan yeni Yİ-ÜFE'de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe %1,45 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,33 artış ve su sektöründe %1,67 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%16,42), metal cevherleri (%7,03), diğer mamul eşyalar (%4,68) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-26,69), basım ve kayıt hizmetleri (%-0,91) ve kauçuk ve plastik ürünler (%-0,66) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.

Şubat Ayında Gıda Enflasyonu Türkiye Klasiği

Şubat ayı enflasyonunda gıda fiyatlarında mevsimlik artışlarla Türkiye klasiği devam etmektedir. Sebze ve meyve fiyatları özellikle son günlerde olumsuz hava koşullarından dolayı üretimin düşmesi ile birlikte üretici cephesinde de  yükselmiştir. Şubat ayı sonu itibariyle Antalya Toptancı Halinde de patlıcan, biber, salatalık gibi ürünlerde çift haneli fiyat artışları görülmüş, domates gibi Antalya için çok önemli ürünlerdeki sert fiyat düşüşleri ise diğer ürünlerdeki yükselişi telafi edememiştir.

Kur Artınca Petrol Fiyatlarındaki Düşüşten Yararlanamadık

Enflasyonda diğer önemli etken olan akaryakıt fiyatları da kur artışı nedeniyle yükselmiştir. ÜFE'de ham petrol fiyatlarının aylık %26, yıllık %55 oranında düşmesine rağmen, rafineri çıkış fiyatlarının aylık %16 oranında arttığı görülmektedir. Yüksek vergilerin ve ayrıca son haftalarda yoğunlaşan faiz tartışmalarının enflasyonu artırıcı etkisi akaryakıt fiyatlarına da yansımaktadır. Böylece Türkiye petrol fiyatlarındaki düşüşten yararlanma fırsatını kaybetmiş olmaktadır. Önümüzdeki aylarda enflasyonun, baz etkisi katkısıyla düşmeye devam etmesi mümkün olsa da yılın ikinci yarısında bu avantajın da ortadan kalkacağı ve enflasyonun kur artışlarına bağlı olarak % 7-8 bandında kalacağı anlaşılmaktadır.

Enflasyonla Birlikte Toplumun Sağlıklı ve Yeterli Beslenmesini de Konuşmak Gerekli

Şubat ayı enflasyonunda üçüncü sırada etkili olan madde grubu ise fiyatları %3-4 düzeyinde artan et ürünleridir. Türkiye et ve birçok gıda ürününde gelir düzeyi dört kat daha yüksek olan Avrupa ülkelerinin fiyatlarına ulaşmış durumdadır. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere gibi gelir düzeyi yüksek ülkelerde 1 kg kıyma 11, 1 kg biftek 17 Euro'dur. Türkiye'de de fiyatlar buna yakın düzeydedir. Halkın önemli kısmının bu fiyatlarla yeterli et ve diğer gıda tüketimini yapabilmesi imkansızdır.

Temel gıda ürünlerinin bu denli pahalı olması Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini, üretim ve ticaretteki verimsizliğin sağlıklı beslenme sorunu olarak karşımıza çıkabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla enflasyon konusunu değerlendirirken ülkenin geleceğini etkileyecek bir konu olan toplumun ve özellikle gençlerin ve çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmesini de konuşmak gereği açıktır.

Batı Akdeniz’de de En Çok Gıda Fiyatları Arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesinde ise TÜFE artışı aylık bazda %0,92 ve yıllık bazda %7,02 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE artışı aylık bazda Türkiye ortalamasının üstünde yer alırken,  yıllık bazda ise ortalamanın altında yer almıştır.

Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış % 2,43 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’, yıllık en yüksek artış ise % 16,63 ile ‘lokanta ve oteller’ harcama grubunda görülmüştür.

26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda 7’inci,  2 aylık bazda 18’inci ve yıllık bazda 16’ncı bölge konumunda yer almıştır.”



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/CETIN-SUBAT-AYI-ENFLASYON-RAKAMLARINI-DEGERLENDIRDI/88523