SANAYİ SİTELERİNDE KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI

10 Mart 2015 Salı  15:32

ATSO olarak Beceri 10 Projesi ile işsiz gençlere meslek kazandırmaya yönelik iş garantili kurslar açtıklarını belirten Çetin, “Gençler maalesef bu kurslara yeterince ilgi göstermiyor. Bir yanda işsizlik var, diğer yandan sanayide çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Büyük bir çelişki yaşanıyor” dedi.

Antalya Oto Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Bucak ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Ergin, İbrahim Türkmengil, Necmettin Akyiğit, ATSO Başkanı Davut Çetin’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Çıraklık Okulu’na “Açık Lise” önerisi

Ziyarette bir konuşma yapan Antalya Oto Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Bucak, sanayi sitesinde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısını gündeme getirerek, Çıraklık Okulu’nnda okuyan öğrencilerin fark dersleri de görerek “Açık Lise” statüsünde eğitim almaları için girişimlerde bulunduklarını ancak çözüm alamadıklarını söyledi. Bucak, “Ekonomik güçlükler nedeniyle liseye gidemeyen çocuklar var. Bu çocuklarımız için Çıraklık Okulları müfredatlarına sosyal dersler de eklenerek Açık Lise statüsü getirilebilir. Böylece çocuklar dışarıdan liseyi bitirme hakkı kazanır. Avrupa’da Çıraklık Okulu’na gidenlere devlet maddi destekler veriyor” dedi.

Metalci, elektrikçi, kaportacı eleman bulamıyor...

ATSO Başkanı Davut Çetin, öneriyi biraz daha olgunlaştırıp başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere ilgili Bakanlıklara ileteceklerini söyledi. Sanayi sitelerinde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Çetin, “Metalcisi, elektrikçisi, kaportacısı, boyacısı nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. ATSO olarak Beceri 10 Projesi kapsamında iş garantili meslek eğitimleri düzenliyoruz ama eleman bulmakta zorlanıyoruz.

Yetiştirilmek üzere kurslara katılan gençlere eğitimi süresince günlük 25 lira ücret ödeniyor, sağlık sigortaları karşılanıyor. Bu gençleri istihdam eden firmalar 4,5 yıl varan süreyle Sigorta Primi İşveren Payı desteğinden yararlanıyor. Buna karşın gençler maalesef bu kurslara yeterince ilgi göstermiyor. Bir yanda işsizlik var, diğer yandan sanayide çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Büyük bir çelişki yaşanıyor” diye konuştu.

Yedek parçacı ile gübreci yan yana olmaz...

Görüşmede Antalya’daki sanayi sitelerinin sorunları da gündeme geldi. Antalya Oto Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Bucak, sanayi sitelerinde gıda sektörüne yönelik faaliyet gösteren firmaların bulunmaması gerektiğini belirterek, “Tamircinin, yedek parçacının yanında gübreci, yemekçi faaliyet gösteriyor. Mesleğini yapmak isteyen sanayi esnafı yer bulamıyor. Bu işletmelerin taşınması gerekli. Yerel yönetimlerin bu tip işletmelere ruhsat verirken hassasiyet göstermesini bekliyoruz” dedi. Bucak, Eski Sanayi Sitesi’nde kronikleşen otopark sorunun devam ettiğini, belediye başkanlarının söz vermesine karşın hala bir sonuç elde edemediklerini kaydetti.

Toplu işyerleri ile ticari cazibe merkezleri yaratabiliriz...

Antalya’da ticarette genel olarak yapısal bir bozulmanın yaşandığına dikkat çeken Çetin, toplu işyerleri projelerinin hayata geçmesi gerektiğini ifade etti. Antalya’da ticaretin kent merkezinden taşınması gerektiğini vurgulayan Çetin şöyle konuştu: “Şehir içinde, apartman altlarında sıkışıp kalan galericilerin, hurdacıların, matbaacıların, halı yıkamacıların mutlaka kent dışında oluşturulacak toplu iş yerlerine taşınması gerekiyor. Oda olarak toplu işyerleri projemiz hazır, ancak uygun yer bulamıyoruz. En az 1 milyon metrekare araziye ihtiyaç var. Döşemealtı Kömürcüler’de ve Aksu’da bazı alanlar için girişimlerimiz sürüyor. Yerel yönetimlerin desteğiyle, kent içine sıkışıp kalan ticareti mutlaka şehrin dışına taşımalıyız. Böylece ticari cazibe merkezleri yaratabiliriz.”



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/SANAYI-SITELERINDE-KALIFIYE-ELEMAN-SIKINTISI/88597