"At'nağme’ Heykel, Resim ve Gravürler’ ismi verilen sergi, sanatseverlerin,Siyaset ve İş Dünyası ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin büyük ilgilisini çekti. Bir uluslararası sanat fuarına katılmasından dolayı sergi açılışında bulunamayan sanatçı Tekcan’ı ise bir zamanlar öğrencileri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı ve Antalya bağımsız milletvekili adayı Hasan Subaşı ile galeri sahibi Himmet Öcal temsil etti.
11 Mart tarihinde açılan sergi, 11 Nisan Cumartesi akşamına kadar ziyarete açık kalacak.
HOCAYI ÖĞRENCİLERİ TEMSİL ETTİ
‘Atları ölümsüzleştiren sanatçı’ olarak da bilinen Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan'ın yağlıboya resim, gravür, bronz ve ahşap heykellerinin yanı sıra desen çalışmalarının de yer aldığı serginin açılışını Orkun&Ozan Sanat Galerisi’nin sahibi-sanat danışmanı Himmet Öcal yaptı. Öcal, kendisinin Tekcan’ın öğrencisi olduğunu hatırlattı. Hocasının sanat anlayışı hakkında bilgiler vererek,sanatçı kişiliğine, insan sevgisine ve sanatına övgüler yağdırdı. Tekcan’ın bir zamanlar bazı sinema filmlerinde rol aldığına da vurgu yapan Öcal, sözlerini şöyle sürdürdü;
‘’Hocam; 1985’de profesör unvanını aldı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanat Dalı Başkanlığı görevine atandı. Dekanlık görevini, grafik bölümü başkanlığı ile birlikte yürüttü, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurdu, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucu dekanı oldu. Yapıtlarına, yaşadığı çevreden, doğadan, Anadolu uygarlıklarından ve Osmanlı sanatından etkilenerek bir kimlik kazandırdı. Türkiye’de özgün baskı resim sanatının gelişimine katkılarıyla Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip oldu. Kurduğu IMOGA (Grafik Sanatlar Müzesi) ile de Türkiye'ye büyük bir değer ve pek çok kıymetli eser kazandırdı.’’
SUBAŞI’NINDA HOCASI ÇIKTI
Eski belediye başkanı Hasan Subaşı’da, kendisi Işık Lisesi’nde öğrenci iken,o dönem lise öğretmeni olan Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’ın derslerine girdiğini, okulun da müdür yardımcısı olduğunu hatırlattı. Tekcan ile ilgili anılarını sıralayan Subaşı, ‘’Bizler değiştik ama hocamız maşallah hiç değişmemiş. Bugün aramızda olsaydı benim için büyük sürpriz olacaktı. Hocamız Türkiye’nin en önemli, çok değerli sanatçılarından birisi. Laik olduğu yere gelmiş. Onunla gurur duyuyoruz’’ diye konuştu. Subaşı diğer katılımcılarla birlikte Tekcan’ın muhteşem eserlerini hayranlıkla inceledi.
GRAVÜR SANATI NEDİR?
Sanat dallarından biri olan gravürün geçmişi çok eski yıllara dayanıyor. Geçmişi 15. yüzyıla dayanan gravür, kazıma ve baskı tekniğinin uygulanması sonucu oluşan bir resim sanatıdır. Metal, taş, tahta üzerine oyma tekniği kullanarak yapılan ve kâğıda aktarılan sanat, birçok ülkede yaygın bir şekilde uygulanıyor. İnce detay ve titizlik isteyen gravür, matbaacılık alanında da kullanılıyor, muşamba gibi çeşitli materyaller üzerine de uygulanıyor. Hollanda’da ortaya çıkan ve geliştirilen gravür sanatı, zamanla diğer ülkelere yayılmış, baskı sanatı olarak da nitelendirilmiş, kitap basımı ve resimlerinde de uygulanan bir teknik haline getirilmiş.