21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

21 Mart 2015 Cumartesi  09:48

Antalya Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada Down Sendromu’na günümüzde 800-1000 doğumda bir rastlanmakta olduğuna dikkat çekilerek, bunun ancak hamilelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir durum olduğuna işaret edildi.

Down Sendromlu bireylerin erken çocukluk döneminde fizyoterapi desteği almalarının son derece önemli olduğuna da vurgu yapılan açıklamada, olası zihinsel problemler, öğrenme güçlüğü, konuşma problemleri için erken başlayan özel eğitimin önemine dikkat çekildi.

TOPLUMSAL TUTUMLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü gibi engelli bireylere özel günlerde bu bireylere yönelik toplumsal tutumların tekrar gözden geçirilmesi gerektiği de vurgulanan ve “Hepimiz Birer Engelli Adayıyız” ile başlayan açıklamaların artık yerini “Tüm Engelliler Normal Birey Adayıdır” ile başlayan açıklamalara bırakması gerektiği görüşünün savunulduğu açıklamada şunlar kaydedildi:

”Günümüzde engelli öğrencilerin eğitim yaşamlarında karşılaştıkları güçlükler genel olarak fiziksel ortam düzenlemelerinden eğitsel düzenlemelere, öğretmenlerin ve diğer öğrencilerin olumsuz tutum ve davranışlarına kadar çok uzun bir çizgi oluşturmaktadır. Engelli öğrenciler ve ailelerinin eğitim hayatları boyunca mücadele etmek zorunda kaldıkları alanlar çok fazladır. Ülkemizde yaşanan en büyük problem engelli bireylerin evlerinden çıkarılarak kendilerine uygun olarak sunulan eğitim hayatlarını tamamlayarak mezun olunca iş bulamayıp tekrar evlerine dönmeleridir."

TÜRKİYE’DE 9 MİLYON ENGELLİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, 2010) verilerine göre Türkiye’de engelli oranının toplam nüfusun yüzde 12.29’unu bulduğu hatırlatılan açıklamada, Türkiye’de 9 milyon, Antalya’da ise 12 bin 136 engelli birey bulunduğu bildirildi.

ÇALIŞAN ENGELLİ

Engeller Meclisi’nin yaptığı yazılı açıklamada, Aralık 2012 itibariyle Türkiye’de engelli çalıştırma zorunluluğu olan 16 bin 980 iş yeri bulunduğuna dikkat çekilerek, "Bu işyerlerinde toplam 77 bin 547 engelli çalışmaktadır. Hesaplandığında 25 bin 250 engelli daha çalıştırılması gerekmektedir. Yani özel sektörde engelliler için var olan yasal zorunlukla tanımlanmış kontenjanın 4’te 1’i boş bulunmaktadır. Bu işverenler bu alandaki yasal zorunluluğa uymadıkları için 2012 yılında yaklaşık 33 milyon lira ceza ödemişlerdir. Yani ülkemizdeki işverenlerin 4’te 1’i engelli bireyleri çalıştırmak yerine yasal cezaları ödemeyi tercih etmektedirler. Antalya’da ise yaşayan her 10 engelliden birine istenilirse iş olanağı sağlanabilecektir" denildi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/21-MART-DUNYA-DOWN-SENDROMU-FARKINDALIK-GUNU/88718