ATSO BAŞKANI ÇETİN'DEN MAYIS AYI ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

3 Haziran 2015 Çarşamba  14:23

Başkan Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“2015 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de % 0,56, Yurtiçi ÜFE’de % 1,11 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında % 8,09, yurt içi üretici fiyatlarında % 6,52 olarak gerçekleşmiştir. TÜFE'de yıllık enflasyon geçen yılın % 9.66 düzeyinden % 8.09'a inerken, ÜFE'de de yıllık enflasyon % 11.28'den % 6.52'ye inmiş, Enflasyonda gıdaya bağlı beklenen düşüş gerçekleşmeye başlamıştır. Ancak TÜFE'de 2009, ÜFE'de 2008 yılından bu yana en yüksek Mayıs ayı enflasyonu ile karşı karşıyayız ve ÜFE'de düzenli bir artış eğilimi olduğunu görüyoruz. ÜFE'nin yükselme eğilimi, tüketici fiyatlarında kalıcı bir düşüş beklentisini ortadan kaldırmaktadır.

Dolayısıyla girdi maliyetlerini düşürecek yapısal önlemlerin yaşama geçirilmesi acil bir gündem maddesi olmalıdır.

Mayıs ayında giyim fiyatları arttı, gıda düştü

Mayıs ayında ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 10,06 ile ‘giyim ve ayakkabı’ grubunda görülürken, en yüksek düşüş % 2,68 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ grubunda gerçekleşmiştir. Giyimde Nisan'daki % 12'lik aylık enflasyon, Mayıs ayında da devam etmiştir.

Gıdada ise giyimin tersine sert bir mevsimlik fiyat düşüşü ile karşı karşıyayız.

Zam şampiyonu limon

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeleri; % 28,38 ile limon, % 20,66 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, % 10,89 ile kivi; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeleri ise % 62,90 ile sivri biber, % 35,49 ile taze fasulye ve % 35,22 ile salatalık gibi ürünler oluşturmuştur.

Gıdada Tüketici ve Üretici İçin Kazan-Kazan Sistemi Gerçekleşmiyor, Gıda Fiyatları Düşerken Üretici Kaybediyor

Antalya Toptancı Hali’nde üretim payının yüksek olduğu domates, biber gibi ürünlerde fiyatlar 30-40 kuruş düzeylerine inmiştir. Mayıs ayı gıda enflasyonun düşmesinde madalyonun diğer yüzü Antalya üreticisinin kaybetmesidir. Türkiye tarımında üreticinin ve tüketicinin kazan-kazan durumunda olmasını sağlayacak bir sistem kurmadan gıda enflasyonunun düşüşü de çıkışı da sorun olmaya devam edecektir.

Gıda enflasyonu, gıdanın turizm maliyetlerindeki yeri dolayısıyla Antalya için ayrı bir önem taşımaktadır.  Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış % 13,44 ile ‘lokanta ve oteller’, % 12,81 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ grubunda gerçekleşmiştir. Bu durum 2015 sezonunda fiyat baskısı altında olan turizm sektörü için ilave bir sorun yaratmaktadır.
 
Üretici maliyetleri döviz kuru ve petrol fiyatlarıyla birlikte artmaktadır

Yİ-ÜFE’de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe % 0,86 artış, imalat sanayi sektöründe % 1,53 artış, elektrik ve gaz sektöründe % 2,73 azalış ve su sektöründe % 1,06 artış olarak gerçekleşmiştir.
ÜFE'de artışın en önemli kaynağı petrol fiyatlarındaki hem küresel hem de yurtiçinde döviz bağlı artıştır. Nitekim bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğalgaz ürünleri % 10,75, kok ve rafine petrol ürünleri %8,39, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler % 2,63 alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı % -2,73 ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri % -1,29 bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.

Mayıs 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 67 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 269 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 90 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir.

Batı Akdeniz (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 2’nci

Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık % 0,90, beş aylık % 5,88 ve yıllık bazda % 7,78 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 2., beş aylık enflasyonda 3., yıllık enflasyonda ise 18. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık ve beş aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı görülmüştür. 

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış % 11,03 ile  ‘giyim ve ayakkabı’ grubunda görülürken en fazla düşüş ise % 1,88 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda görülmüştür.

Yıllık enflasyonda ise en fazla artış % 17,74 ile ‘lokanta ve oteller’, % 12,6 ile ‘çeşitli mal ve hizmetler”, % 12.5 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ gruplarında görülmüştür.”



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/ATSO-BASKANI-CETIN-DEN-MAYIS-AYI-ENFLASYON-DEGERLENDIRMESI/89449