3 ay sürecek proje sonunda firmaların sert rekabet koşullarına uyum sağlaması, gelişen teknolojiye ayak uydurabilmesiyle ilgili strateji planları belirlenecek.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’ın göreve gelir gelmez gündemine aldığı Antalya OSB ile Akdeniz Üniversitesi’ni (AÜ) birleştirme hayali gerçeğe dönüştü. Antalya OSB ve AÜ İş Dünyası ile İşbirliği ve Teknoloji Transferi ve Araştırma Merkezi (AKİŞMER TTM) arasında ‘Antalya OSB Firmalarının AR-GE ve İnovasyon Eğilimlerinin Tespit Edilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması’ adlı proje için protokol imzalandı.
FİRMALAR TEK TEK İNCELENECEK
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteği ile yürütülmesi planlanan proje kapsamında Antalya OSB’de faaliyet gösteren 217 firmanın AR-GE ve inovasyon çalışmaları mercek altına alınacak. 3 ay sürecek proje sonucunda firmalara AR-GE ve inovasyon konusunda yol haritası oluşturulacak. Bu kapsamda ayrıca AR-GE ve inovasyon çalışmalarına verilecek destek ve teşviklerle birlikte ulusal ve uluslararası alanda hayata geçirilen projelerin Antalya OSB’ye uyarlanması ile ilgili alt yapı oluşturulacak.
AKADEMİK DESTEK
Proje bitiminde hazırlanacak rapor doğrultusunda firmaların sert rekabet koşullarına uyum sağlaması, gelişen teknolojiye ayak uydurabilmesiyle ilgili strateji planları belirlenecek. Sanayicilerin AR-GE’ye dayalı ihtiyaçlarının üniversite-sanayi işbirliği kapsamında çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek sanayicinin AR-GE serüveninde yalnız bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Bahar; “Sanayi altyapısının ülke ekonomisine uzun süre ve daha çok oranda katkı sağlayabilmesi için akademik altyapı tarafından desteklenen, kendi know how’ını üreten ve faydalı modeller geliştiren AR-GE çalışmaları yapan bir profile ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
REKABET GÜCÜ SORGULANACAK
Bu ihtiyaç doğrultusunda hayata geçirecekleri proje ile firmaların, üretim teknolojisi alt yapılarını ve rekabet güçlerini sorgular hale geleceğini belirten Bahar, “Böylelikle firmaların yenilikçi ürünleri üretme motivasyonu artacak, bölgenin sanayi bakımından güçlü yönleri tespit edilebilecek. Ayrıca işletmenin varlığını sürdürebilmesi, pazarda lider konuma gelmesi ve karlılığını artırabilmesi için AR-GE ve inovasyona ihtiyacı olduğunun bilincini oluşturmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
SANAYİCİ-BİLİM ADAMI İŞBİRLİĞİ
Projenin Antalya OSB için ayrı bir öneme sahip olduğunu aktaran Bahar, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bölgemizde üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek ana hedeflerimizden biriydi. Sanayicimizin sözünü ettiğimiz profile ulaşabilmesi için üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi şart. Bu amaçla Bölge Müdürlüğümüzde kurduğumuz AR-GE birimini ihtiyaçlar doğrultusunda Akdeniz Üniversitesi ile de yakın işbirliği yaparak geliştirmeyi ve hizmetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Teknolojinin gelişmesi için sanayicilerle bilim adamlarının eşleştirileceği çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”