Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ekim ayı meclis toplantısı meclis salonunda yapıldı. Perşembe günü Cumhuriyet'in ilanının 92'nci yıl dönümünün kutlanılacağını hatırlatarak meclisin açılış konuşmasına başlayan ATSO Başkanı Davut Çetin, Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. ATSO Başkanı Davut Çetin, ayrımcılığa tepki göstererek cumhuriyetin ne 'mutlu Türk olana değil', 'Ne Mutlu Türküm diyene' sloganıyla inşa edildiğini söyledi. Bir ülke için en büyük tehlikenin, vicdanların bölünüp, toplumun kutuplaşması olduğunu kaydeden Başkan Çetin, BBC'ye verdiği röportajda "Mardin'de doğmuşsam, Cizre'de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türk'üm" diyen Nobel ödüllü Aziz Sancar'ı tebrik etti.
'FAKİRLEŞİYORUZ'
Son dönemde ekonomi ve diğer sorunların 2'nci plana atıldığını, yerini seçim vaatlerinde emekliye, asgari ücretliye zam gibi konulara bıraktığını kaydeden Davut Çetin, "Yüzde 4 veya 5 büyüme hedefleri şu an için çok iyimser, mevcut durumda yüzde 3'ü aşmamız zor. Buna rağmen yüzde 4 ve ya 4.5 büyüsek bile dolar bazında fakirleşmiş oluyoruz" dedi. 2015 yılı ortasında dolar kuru 2.73 alındığı için kişi başı gelirin 9 bin doları ancak kurtardığını, gelecek yıl dolar ortalama 3 lirada kalsa dahi kişi başı gelirin 8 bin dolarlara ineceğini vurgulayan Davut Çetin, "2008 yılında 10 bin dolar düzeyine çıkılmıştı. Yani böyle giderse 2008 yılı düzeyine 2018'de de ulaşamamış olacağız" diye konuştu.
KREDİ TAKİBİ ARTTI
Türkiye genelinde takipteki kredilerin yüzde 27 artış gösterdiğini de işaret eden Başkan Çetin, Antalya'da takipteki kredilerdeki artışın yüzde 12.6 oranıyla ülke geneline göre daha iyi durumda olduğunu söyledi. Başkan Çetin, eylül ayında Türkiye'de karşılıksız çek tutarının yüzde 2.6 arttığını, Antalya'da ise bu oranın yüzde 19 gibi daha yüksek bir düzeye çıktığına değindi. Türkiye'de ayda yaklaşık 2 milyar TL tutarında 60-70 bin çekin karşılıksız çıktığını sözlerine ekleyen Davut Çetin, "Antalya'da ayda 100-120 milyon TL tutarında 3-4 bin çek karşılıksız çıkıyor" diye konuştu.
TURİZM KAN KAYBEDİYOR
Kent ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan turizmdeki düşüşün sabit hızla devam ettiğini, bu durumun yabancı çalışan sayısını bile etkilediğini aktaran ATSO Başkanı Çetin'in işaret ettiği tabloda, ülkelere göre çalışan sayılarında yüzde 47'ye varan düşüş yaşandığı görüldü. Buna rağmen kentte SGK'ya kayıtlı işyeri sayısının arttığına da değinen Başkan Çetin, açılan işyerlerinin üretime yönelik değil, gayrimenkul, kafe, restoran gibi işyerleri olduğuna değindi.
KALEİÇİ ÇAKMA SAATTEN KURTULMALI
Antalya'nın '5 çiçekli Altın Şehir' ödülünü almasının ardından artık Kaleiçi'nde yöresel ürünlerin tanıtıldığı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Başkan Davut Çetin, "Kaleiçi'nde bir sanat sokağı, bir de geleneksel el sanatları sokağı olmalıdır. Biz başlatırsak, bu konuda da öncü oluruz. Kaleiçi'nde çakma saat ve giyimin yerini özgün ürünler, ciddi tasarımlar, özgün giyim ve markalar almalıdır" dedi.
EXPO İÇİN MADONNA YA DA RİHANNA KONSERİ ÖNERİSİ
EXPO 2016 Antalya'nın tanıtımı için dünyaca ünlü birkaç sanatçının konser vermesinin yararlı olacağına da değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, haziran- temmuz aylarında Madonna ve Rihanna gibi dünya çapında isimlerin davet edilmesinin kent turizmine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM UYARISI
Başkan Davut Çetin, kentsel dönüşüme de değinerek, eski evlerin yıkılıp yenisinin yapılması olarak algılanmasının yanlış olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün İstanbul'da büyük bir furyaya dönüştüğünü şimdi de Antalya merkezinde başladığına vurgu yapan Çetin, "Kentsel dönüşüm bireysel değil, semt bütünüyle planlanması gerekiyor. Antalya'da kentleşmenin, ticaretin, ulaşımın, estetiğin kurtuluşu kentsel dönüşümden geçmektedir.
Bu nedenle belediyeler acilen bir kentsel dönüşüm kurultayı toplamalı, Antalya'nın inşaat şirketleri hatta kooperatifleri birleşmeli ve bu konu tarihi bir fırsata dönüştürülmelidir. Antalya'nın çılgın projesi kentsel dönüşüm olmalıdır" diye konuştu.