MENDERES TÜREL BÜYÜKŞEHİR YASASI'NI ANLATTI

16 Aralık 2015 Çarşamba  15:45

Türkiye İl Genel Meclisi Üyeleri Derneği'nin düzenlediği 14. İl Özel İdareleri Semineri, Kundu'da başladı. Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Canlap ve Türkiye İGM Üyeleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Gürbüz'ün açılış konuşmalarını yaptığı seminere, 51 ilinin meclis başkanları ve genel sekreterleri katıldı. 

 YASANIN HER DÖNEMİNDE YER ALDIM

Başkan Menderes Türel, seminerin açılışında yaptığı konuşmada 6360 sayılı Büyükşehir Yasası'nın uygulamadaki avantajlarını paylaştı. Başkan Türel, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası'yla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Büyükşehir Yasası'nın hazırlanmasında yer aldığını belirten Başkan Türel, "Başkan seçildikten sonra da uygulanmasında, pratiğinde yer almış bir kişiyim. Yasanın elbette ki bir takım eksikleri vardır. Bu yasa bildiğiniz gibi yüzölçümü geniş bir coğrafyaya hitap eden ve nüfusu 750 bini aşkın illerde yürürlüğe giren bir yasa olarak meclisimizde karara bağlandı" dedi.

 7 KURUM AYRI TELDEN ÇALIYORDU

 Nüfus büyüdükçe, yüzölçümü büyüdükçe, çok başlılık olduğu takdirde uygulamada fevkalade zorlukların çıktığını kaydeden Türel, "Nüfusu 750 binin üzerinde ve yüzölçümü geniş olan illerimizde böyle bir düzenleme söz konusu olmuştur. Çünkü geçmişe baktığımızda yerel yönetimlerde illerimizde, İl Özel İdareleri, İl Genel Meclisleri birlikte tabi ki Büyükşehir Belediyeleri, belediyeler, ilçe belediyeleri belde belediyeleri köye hizmet götürme birlikleri gibi alt alta saydığınızda 7 ayrı kurum yapılacak yerel hizmetlerden sorumluydu. Bu 7 ayrı kurumun farklı tellerden çalıyor olması hizmette gecikmelere ve verimliliğin düşmesine neden oluyordu" diye konuştu.

 Demokrasi açısından Büyükşehir Yasası'na bakıldığında kanundan önce köylerde yaşayan vatandaşların sadece muhtar, aza ve İl Genel Meclisi üyelerini seçebildiğini kaydeden Başkan Türel, Bu yasayla artık köydeki vatandaşların kendisini yönetecek büyükşehir belediye başkanını, meclisini, ilçe belediye başkanını seçebilir hale geldiğini söyledi. 

 HİZMET BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANDI

 Yasanın, hizmet bütünlüğünü genişlettiğini belirten Başkan Türel, "Alanya'da 5 kilometrelik bir sahil sınırında 4 tane belediye vardı. 4 ayrı belediyenin toplu ulaşım araçları vardı. Bu toplu ulaşım araçları 5 kilometre içerisinde 4 ayrı belediye olduğu için birinin sınırında başlayıp birinin sınırından daha sonrasında devam edemezdi. Yani 5 kilometreyi 4 ayrı belediyede 4 ayrı toplu ulaşım aracıyla tüketmek durumundaydınız. Çünkü öteki belediye sınırlarından içeriye sokmuyordu. Büyükşehir Yasası'yla Ulaşım Koordinasyon Merkezi'yle şimdi bunların hepsi bütüncül bir anlayışla planlanıyor" dedi.

 TAŞERONLAR KADROYA GEÇİRİLMELİ

 Başkan Türel, taşeron sisteminde çalışanların kadroya geçirilmesini fevkalade doğru bulduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: 

 "Bu yasa mutlaka gerçekleştirilmelidir. Ama bu yasadan önce de personel reformu yasasını ya eş zamanlı ya da önce ele almak durumundayız. Yoksa 'devlete kapağı at, 65 yaşına kadar ne yaparsan yap, yan gel yat, maaşını al' kültüründen personelimizi kurtarmamız lazım. Çalışan personelle çalışmayan personel arasında bir tercih yapılabilmesi lazım. Dolayısıyla bu taşeron yasasının da fevkalade dikkatli bir şekilde bütün boyutlarıyla ele alınarak yasalaşması benim, en büyük talebim ve en büyük dileğimdir."



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/MENDERES-TUREL-BUYUKSEHIR-YASASI-NI-ANLATTI/91324