ÇANDIR: TARIM FİYATLARI ENFLASYONU ETKİLEDİ

4 Ocak 2016 Pazartesi  14:22

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı ve 2015 yılı yıl sonu enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. TÜİK verilere göre, aralık ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) beklenenin aksine yüzde 0,21 artış, yurtiçi üretici fiyat endeksinde ise yüzde 0,33 düşüş gerçekleştiğini belirten Çandır, yıllık bazda değerlendirildiğinde TÜFE'de yüzde 8,81, ÜFE'de yüzde 5,71 oranında artış görüldüğüne dikkat çekti. Merkez Bankası'nın 2015 yılı başında yüzde 5 olan yıl sonu manşet enflasyon hedefinin, ekonomik gelişmelerle birlikte ikinci çeyrek sonunda yüzde 8,53 tahmini ile revize edildiğini hatırlatan Başkan Çandır, yıl sonu gerçekleşmesi yüzde 8,81 olan enflasyon oranının hedefin üzerinde olduğunu kaydetti. 

2016 ENFLASYON HEDEFİ

Merkez Bankası'nın 2016 yıl sonu enflasyon hedefinin yine yüzde 5 olduğuna işaret eden Çandır, bunun asgari ücret artışının da etkisiyle gerçekleşmesinin güç olduğunu söyledi. Çandır "Beklenti anketleri, gerçekleşmenin en iyi ihtimalle yüzde 30 sapmayla yüzde 6,5 olabileceğine işaret etmekte" dedi.

BATI AKDENİZ'DE ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

TÜİK verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nin, 2015 yıl sonu itibariyle Türkiye ortalamalarının üzerinde bir enflasyona sahip olduğunu belirten Ali Çandır, Batı Akdeniz'in enflasyonda 26 alt bölge içinde orta sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Çandır, "Bölge gerçekleşmelerine bakıldığında tüketici fiyatları artış oranının Aralık ayında yüzde 0,18, 2015 yılında ise yüzde 8,84 şeklinde gerçekleştiği görülmekte" dedi. 

ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER 

Türkiye genelinde aralık ayındaki fiyat artışlarında, ürün bazında yüzde 34,31 artışla sivri biberin, harcama grubu bazında ise yüzde 1,24 artışla gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Çandır, "Ürün fiyat artışı sıralamasında sonraki sıralarda ise yine tarım ürünlerinden olan patlıcan, domates ve yeşil soğan gelirken, harcama grubunda bu sıralama ev eşyası ile çeşitli mal ve hizmetler grupları şeklinde gerçekleşmiştir" dedi.

AMBARGO BOLLUĞUNA SOĞUK HAVA ETKİSİ 

2015'in seçim atmosferi ve artan terör olayları gölgesinde tedirginlik içinde geçtiğini hatırlatan Çandır, bunun üzerine de Rusya ile yaşanan sorunun ekonomiye yansımasına dikkat çekti. Rus ambargosu nedeniyle yaşanabilecek bolluğun, havaların etkisiyle daralabileceğine değinen Çandır, "Aralık ayının son günlerinde etkisini gösteren soğuk hava örtüaltı üretimi olumsuz etkiledi. Bu durum ise Rusya'dan kaynaklanacak bolluğun etkisini ortadan kaldırabilir ve tezgahlara mevsimsel etkiler yansıyabilir" diye konuştu.

TARIM ENFLASYONDA BELİRLEYİCİ

Fiyat artışı sıralamasında en üst sıralarda tarım ürünlerinin yer aldığını belirten Ali Çandır, "Tarım ürünlerindeki bu yüksek fiyat katılığı, enflasyonun düşürülmesinde en büyük engel. Üreticiye nefes aldıracak teşvikler, pazardaki ürünü bollaştıracaktır. Bu da fiyatları aşağı yönde etkileyecektir" dedi.

FİYAT ARTIŞI

Dünyada petrol fiyatları gerilerken, Türkiye'de bunun akaryakıta yansıtılamadığını ifade eden Çandır, "Girdi fiyatlarındaki artış tarımdan elde edilen kazancı düşürüyor. Bu durum genç neslin toprağı terk etmesine neden oluyor. Bizler bu durumun cömert topraklarımızın betona dönüştürülmesi için açık bir davetiye olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle tarım ve gıda ürünleri sektörlerinde, başta enerji olmak üzere tüm üretim maliyetlerinden oluşan baskının en düşük seviyelere çekilmesini diliyoruz" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/CANDIR-TARIM-FIYATLARI-ENFLASYONU-ETKILEDI/91499