ULUSLARARASI FUTBOL BİLİMLERİ KONFERANSI BAŞLADI

4 Ocak 2016 Pazartesi  14:43

Acıbadem Sports Medical Direktörü Prof.Dr.Ömer Taşer, "Günümüz futbolunda maç trafiği çok yoğun. Eskiden sporculara 'kendinize iyi bakın, beslenmenize dikkat edin' gibi uyarılarda bulunuyorduk. Günümüzde bunlar yetmiyor" dedi. 

Türkiye'de ilk kez Acıbadem Sports tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Futbol Bilimleri Konferansı, Antalya Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı. İki gün sürecek etkinliğe Barcelona FC, Mahchester United, AC Milan, Porto, Liverpool, Sevilla, Arsenal, Benfica, AS Roma, Ajax, Real Sociedad ve Almanya Milli Takımı'ndan konuşmacılar katılıyor. Etkinlikte spor bilimciler, kondisyonerler, performans analistleri, fizyoterapistler, sporcuların performans ve başarılarını artırmak için gerekli yöntemleri anlattı. 

KONSEPTİMİZ SAKATLIKLARI ÖNLEMEYE DAYALI

Konferansın açılış töreninde konuşan Acıbadem Sports Medical Direktörü Prof. Dr. Ömer Taşer, dünyada bilim dalı haline gelen futbolla ilgili çok yönlü araştırmalar yapıldığını vurguladı. Tüm spor branşları arasında futbolun ayrı bir kulvarda yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Taşer, günümüz futbolunda çok yoğun maç trafiği bulunduğuna dikkati çekti. Eskiden sporculara 'kendinize iyi bakın, beslenmenize dikkat edin' gibi uyarılarda bulunduklarını anlatan Prof.Dr.Taşer, "Günümüzde bunlar yetmiyor. Konseptimiz artık sakatlıkları önlemeye dayalı. Sakatlıkların önüne geçilmesi için yeni metotlar geliştiriliyor. Sakatlıkların önlenmesi için her antrenmandan önce, önceden belirlenen çok kısa ısınma hareketleri yapılıyor" dedi.



HER KASA ÖZGÜ ÇALIŞMA

Prof.Dr.Taşer, Avrupa'nın üst düzey liglerindeki sakatlanma oranlarıyla Spor Toto Süper Lig ve PTT 1'inci Lig'deki sakatlanma oranlarının birbirinden farklı olmadığını kaydetti. Bazı kulüplerin önemli sakatlıklara karşı da özel tedbirler aldığını belirten Prof.Dr.Taşer, şunları söyledi:

"Mesela Kuzey Avrupa ülkelerinde sıkça karşılanan ön çapraz bağlarındaki sakatlıklarla ilgili konsept geliştirildi ve yüzde 50'lere varan oranda bu sakatlanmaların önüne geçildi. Her kasa özgü antrenman öncesinde yapılan çalışmalarla kas yaralanmaları da yüzde 40'lara kadar azaltıldı. Günümüz futbolunda sporcular hem kendine iyi bakacak hem de sağlık ekibiyle iyi bir koordinasyon içinde çalışacak. Sağlık ekibi artık takım arkasındaki takım olarak adlandırılıyor. Bu koordinasyon başarıyı da getiriyor" diye konuştu. 

KADIN VE ERKEKLERDE AYRI SAKATLIK GÖRÜLÜYOR

FIFA Sağlık Departmanı'nda görevli Dr Mario Bizzini, FIFA olarak 21 yıldır yaptıkları araştırmalarda sporcuların sakatlık riskini en aza indirmek için tavsiyelerde bulunduklarını anlattı. Bu tavsiyeleri küçük yaştaki amatör sporcuların uyguladığını aktaran Bizzini, profesyonel sporcularda ise tavsiyelerin ne kadar uygulandığının tartışılabileceğini söyledi. Tavsiyelerin uygulanmaması halinde FIFA'nın araştırmalarının ve tavsiyelerinin önemi kalmadığına değinen Bizzini, kadın sporcularda genellikle diz, ön çapraz bağları ile bilek yaralanmaları, erkeklerde ise kas yaralanmalarının yoğun görüldüğünü belirtti.

MAÇTAN SONRA 48 SAAT YENİLENME GEREKİYOR

Üst düzey takımlardaki profesyonel futbolcuların 10 günde 3 maç oynadığını hatırlatan Bizzini, "Bu konuda ciddi araştırmalar ve yazılmış tezler var. Futbolcuların bu kadar çok maç oynaması tabi ki risk. Maçtan sonra 48 saat yenilenme süreci gerekiyor, futbolcular için bunu uygulamazsanız sakatlık riski ortaya çıkıyor. Bu kadar yoğun maç temposunun da futbolcular üzerinde negatif etkisi olduğu gerçek" dedi.

Acıbadem Sports Medikal Koordinatörü Dr. Anıl Işık da konferanslarda maç analizi, sporcu monitorizasyonu, sahaya geri dönüş ve koruyucu uygulamalar ana başlığında görüşlerin paylaşıldığını dile getirdi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/ULUSLARARASI-FUTBOL-BILIMLERI-KONFERANSI-BASLADI/91500