TKGM'DEN BİYOMETRİK AVUÇ İÇİ İZİ KİMLİK DOĞRULAMASI

27 Ocak 2016 Çarşamba  17:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün (TKGM) 2015 Yılı Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi ve 2016 Yılı Hedeflerinin Müzakeresi Çalıştayı, Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Beldibi mevkiindeki Rixos Sungate Otel'de başladı. 3 yıl aradan sonra ilk defa yapılan değerlendirme ve müzakere çalıştayına ülke genelindeki tapu ve kadastro müdürleri katıldı.

'YILDA 20 MİLYON VATANDAŞA HİZMET VERİLİYOR'

Mehteran gösterisiyle başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, yaşam, özgürlük ve mülkiyet hakkının dünyada tartışılmayan evrensel haklar olduğunu söyledi. Kurum olarak mülkiyet ve buna ilişkin hakların tesisi ve muhafazasıyla görevli devletin en önemli fonksiyonlarından birini yerine getirdiklerini kaydeden Gökhan Kanal, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yaklaşık 18 bin 500 personeliyle yıllık 7 milyon işlem hacmine ulaşmakta, yılda 20 milyon vatandaşımıza hizmet vermektedir" dedi.

'KURUMU ÇAĞIN DA ÖTESİNE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ'

Genel müdürlük olarak yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında önemli değişimler yaptıklarını vurgulayan Gökhan Kanal, "2016- 2019 yılları arasında daha büyük ve önemli projelerle kurumumuzu çağın da ötesine taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, e-sicil uygulamasına geçilip, büyük oranda tapu kütüklerinin işleyişten kaldırılması için proje çalışmaları sürdürülmektedir. Bu projeyle taşrada ve merkezde bulunan arşivlerin tamamının dijital ortama aktarılması hedeflenmektedir" dedi.

'E-HACİZ VE E-İPOTEK UYGULAMASI YAPILACAK'

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) yenilenmesi ve günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Gökhan Kanal, "Sunduğumuz bazı hizmetleri yasal düzenlemeler de yaparak, kurumumuza bağlı özel sektör eliyle yürütmeye başlayacağız. Emlak müşavirliği ve lisanslı tapu müşavirlik bürolarına yönelik çalışmalar yapacağız. E-haciz ve e-ipotek uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Mobil tapu müdürlüğü uygulamasını hayata geçireceğiz. Kadastro yenileme ve sayısallaştırma çalışmalarının yanı sıra orman kadastrosunu ve 2B çalışmalarını da büyük oranda tamamlayacağız" diye konuştu.

'DAİRELERDEKİ YOĞUNLUĞU AZALTACAĞIZ'

Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulumuna yönelik kurumsal stratejiler geliştireceklerine, gayrimenkul sertifikası konusunda aktif rol alacaklarına da dikkati çeken Genel Müdür vekili Gökhan Kanal, şöyle dedi:

"Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarihe Işık Tutuyor Projesi kapsamında Arşiv Daire Başkanlığı'nda bulunan 240 civarındaki tapu tahrir defterinin basımını ve akademik çevrelerle paylaşımını sağlayacağız. Biyometrik avuç içi kimlik doğrulama sistemiyle avuç içi izlerini tarayacak ve böylece yapılan işlemlerde, sahte kimlik, imza taklit etme ve yerine dublör kullanma gibi birçok sahtecilik olaylarının önüne geçeceğiz. Kamulaştırma ve intikal veya olabilecek başkaca işlemlerde resmi şekil şartını kaldırmak suretiyle dairelerimizdeki yoğunluğu azaltacak, vatandaşımızı da gereksiz süreçlerden kurtaracak düzenlemeler yapacağız. E-devlet siteminde tapu kaydı ve zayiinden tapu senedi/ipotek belgesi temini sağlamak suretiyle vatandaşın çok basit işlemler için tapu müdürlüklerine gelmesinin önüne geçeceğiz. Eğik hava görüntüleri alarak 3 boyutlu şehir modelleri üretimi yapacağız." Tapu ve Kadastro Genel Müdür vekili Gökhan Kanal'ın konuşmasının ardından çalıştay başladı.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/TKGM-DEN-BIYOMETRIK-AVUC-ICI-IZI-KIMLIK-DOGRULAMASI/91720