ANTALYA TURİZMİNE BAHARAT TADI GELİYOR

12 Şubat 2016 Cuma  11:45

Ülkemizin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyoçeşitlilik durumu dikkate alınarak, küresel rekabet gücünü arttırmak, uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde ıtri ve tıbbi bitkiler ile boya bitkileri üretimini sağlamak ve uluslararası pazarda sahip olunan biyolojik çeşitliliği avantaja dönüştürmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 2015 yılında “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi”ni başlattı.

Eğitim organizasyonu ve çalışmaları proje koordinatörü Dr. Mehmet Hasdemir ve uzmanlar tarafından yapılıyor. Eğitim için farklı illerden gelen 70 mühendisin ilgiyle takip ettiği eğitimde tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği, doğadan toplama kuralları, yayım teknikleri ve çiftçi eğitim çalışmaları, gıda mevzuatı, bitkilerin tıbbi amaçlı kullanım ilkeleri, ekonomi ve pazarlama, standart ve belgelendirme gibi temel konular yer alıyor.

Eğitimin dördüncü gününde Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş “Kırsal Alanda Alternatif Geçim Kaynakları ve Kırsal Turizm” başlıklı bir konferans verdi.

Konferansta gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere pek çok ülkede kırsal turizmin kırsal alanların kalkındırılmasında önemli bir araç olarak kullanıldığını belirterek, kırsal turizmle ilişkili olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin de yer aldığı turizm hareketinin dünyada Spice Tourism (Baharat Turizmi) olarak ifade edildiğini söyledi.  Dr. Özçatalbaş: “Türkiye’nin biyolojik zenginlik bakımından dünyada en önde gelen ülkelerden olduğunu, bu potansiyelin kırsal alanda yaşayan insanımız için önemli geçim kaynağı alternatifleri sunduğunu, turizm sektöründe sürdürülebilir gelişimi sağlamak için deniz, kum, güneş turizmi yanında alternatif turizm olanaklarından da yararlanmak gerektiğini belirtti.

Özçatalbaş: “Özellikle Tarım Bakanlığının yürütmekte olduğu “Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” ile aromatik bitki yetiştiriciliğinin ülke genelinde gelişeceği ve bu şekilde kırsal  alanda yaşayan insanımıza alternatif geçim kaynağı sunulacağını belirterek, bunun yanında  söz konusu projenin Türkiye’de ve özellikle Antalya’da Kırsal Turizmin, BAHARAT TURİZMİ’NİN GELİŞMESİ için gerekli ortamın hazırlanmasına yönelik altyapının oluşturulmasına da büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi. 



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/ANTALYA-TURIZMINE-BAHARAT-TADI-GELIYOR/91854